Noi descoperiri deschid calea către dezvoltarea de vaccinuri împotriva virusurilor herpetice

©

Autor:

Noi descoperiri deschid calea către dezvoltarea de vaccinuri împotriva virusurilor herpetice
Strategia prin care virusul herpes simplex tip 1 (HSV1) infectează sistemul nervos și rămâne astfel în organism, fără a putea fi eradicat, a fost identificată de către cercetătorii de la Universitatea Northwestern. Studiul lor deschide calea către dezvoltarea de vaccinuri împotriva HSV1, cât și împotriva virusului herpes simplex 2.
Mai mult de jumătate dintre adulții din SUA sunt purtători ai virusului HSV1, care rămâne în sistemul nervos periferic și nu poate fi niciodată eradicat. Un nou studiu a descoperit strategia ascunsă a herpesului pentru infectarea sistemului nervos. Cercetătorii au descoperit cum herpesul răpește o proteină din celulele epiteliale și o transformă într-un dezertor pentru a o ajuta să călătorească în sistemul nervos periferic. Ei au numit procesul „asimilare”. Este o descoperire care poate avea implicații ample pentru mulți viruși, inclusiv HIV și SARS-CoV-2, au declarat autorii.

La fel ca mulți viruși, herpesul urcă pe microtubuli (componente ale citoscheletului celulei) și folosește motoare proteice numite dineină și kinesină pentru a se deplasa. Echipa de cercetători de la Universitatea Northwestern a descoperit că herpesul folosește un motor kinesin pe care îl aduce cu el din alte celule pentru a-l transporta către nucleul neuronului. Acea proteină kinesină devine un dezertor pentru a servi scopului virusului.

„Învățând cum virusul realizează această performanță incredibilă pentru a pătrunde în sistemul nostru nervos, acum ne putem gândi cum să îi îndepărtăm această capacitate. Dacă îl poți opri din asimilarea kinesinei, ai avea un virus care nu ar putea infecta sistemul nervos. Folosind concluziile studiului actual, va exista posibilitatea apariției unui candidat pentru un vaccin preventiv”, a spus autorul studiului, Greg Smith, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Northwestern.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-11-2021 | creare: 22-11-2021 | Vizite: 302
Bibliografie
How herpes checks into the nervous system for life, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211117115131.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum