Noi dovezi de activitate cerebrală asemănătoare stării de conștiență în apropierea morții

©

Autor:

Noi dovezi de activitate cerebrală asemănătoare stării de conștiență în apropierea morții
Un nou studiu publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences sugerează că ar putea exista o creștere a activității corelate cu conștiința în creierul aflat pe moarte.
Studiul, condus de Jimo Borjigin, Ph.D., și echipa ei, este o continuare a studiilor efectuate pe animale în urmă cu aproape zece ani. Echipa a identificat patru pacienți care au murit din cauza unui stop cardiac în spital în timp ce erau monitorizați EEG. Doi dintre pacienți au prezentat o creștere a frecvenței cardiace împreună cu o creștere a activității undelor gamma la îndepărtarea suportului ventilatorului, care este considerată cea mai rapidă activitate a creierului și asociată cu conștiința. Mai mult, activitatea a fost detectată în așa-numita zonă fierbinte a corelaților neuronale ale conștiinței din creier, joncțiunea dintre lobii temporal, parietal și occipital din spatele creierului.

Deși descoperirile sunt incitante și oferă un nou cadru pentru înțelegerea noastră a conștiinței ascunse la oamenii muribunzi, autorii nu doresc să generalizeze implicațiile descoperirilor, din cauza dimensiunii mici a eșantionului. În plus, este imposibil de știut în acest studiu ce au experimentat pacienții, deoarece nu au supraviețuit.

Studii mai mari, multicentre, inclusiv pacienți de ATI monitorizați cu EEG, care supraviețuiesc stopului cardiac, ar putea oferi date atât de necesare pentru a determina dacă aceste explozii ale activității gamma sunt sau nu dovezi ale conștiinței ascunse chiar și în apropierea morții.

sursa: Science Daily
foto: Michigan University, Getty Images

Data actualizare: 03-05-2023 | creare: 03-05-2023 | Vizite: 290
Bibliografie
Evidence of conscious-like activity in the dying brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230501163628.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micșorarea creierului
  • O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum