Noi informații despre long-COVID și encefalomielita mialgică

©

Autor:

Noi informații despre long-COVID și encefalomielita mialgică
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Otago arată că formele cronice de infectare virală precum long-COVID-ul pot deveni afecțiuni care afectează calitatea vieții persoanelor care le dezvoltă, suferind astfel recivide frecvente ale bolii care a declanșat această manifestare patologică. Conform oamenilor de știință, unul dintre sindromurile care poate apărea după o infecție de natură virală este encefalomielita mialgică, tradusă clinic prin neuroinflamație, pierderea homeostaziei și toleranță slabă la orice tip de stres.
Warren Tate, autor principal al studiului și profesor la Departamentul de Biochimie din cadrul universității, afirmă că felul în care aceste afecțiuni apar și modul prin care se manifestă este neclar, încercând în lucrarea prezentă să dezvolte un model universal prin care să se poată explica motivul pentru care apar simptomele cerebrale ale infecțiilor virale. Astfel, una dintre teoriile profesorului propune infecția virală drept un factor cauzator al disfuncționalității barierei hematoencefalice, prin urmare patologia de la nivel sistematic să fie deplasată la nivel cerebral, determinând o inflamație ce se manifestă prin cicluri recidivante ale aceleiași afecțiuni. De asemenea, acesta sugerează faptul că vindecarea este îngreunată din cauza unui semnal care circulă încontinuu între creier și restul organismului, determinând recidivele în cauză.

Specialiștii evidențiază faptul că cele două afecțiuni, atât long-COVID-ul, cât și encefalomielita mialgică, sunt strâns legate între ele din punct de vedere al apariției și manifestării, ambele putând fi corelate cu o infecție cu virusul SARS-CoV-2 anterioară. Profesorul menționează, totuși, că mecanismele ce stau la baza apariției și dezvoltării în timp a celor două boli sunt ample și complexe, însă nu există nicio îndoială că acestea au un fundament comun. Prin intermediul acestui model, completează acesta, se va putea permite dezvoltarea unor cercetări ale căror rezultat să fie o serie de cunoștințe prețioase referitoare la aceste afecțiuni și, în consecință, la felurile în care pot fi gestionate și tratate.

Autorul explică faptul că manifestările cerebrale apărute în urma unei infecții virale ar trebui să fie reprezentate doar de un răspuns al sistemului imunitar fiziologic prin care să se încerce eliminarea agentului etiologic, astfel încât să se formeze o imunitate de durată împotriva acestuia, însă răspunsul organismului devine cronic, iar boala persistă sau recidivează.

sursa: Science Daily
foto: Emeritus Professor Warren Tate

Data actualizare: 25-07-2022 | creare: 25-07-2022 | Vizite: 221
Bibliografie
New research provides insight into Long COVID and ME, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220712102721.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienți internați cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieții ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum