Noi metode de contraceptie

Data publicării: 21-05-2009

Anual, in lume, 38% din sarcini sunt neplanificate, iar 23% din ele sfarsesc prin avort, a subliniat acad. prof. dr. Virgiliu Ancar, seful Departamentului de Obstetrica si Ginecologie al Spitalului "Sf. Pantelimon", cu prilejul lansarii unui nou contraceptiv hormonal.
El a adaugat ca surse OMS estimeaza ca, anual, se produc intre 500.000 si 800.000 de avorturi in conditii care acestea ameninta sanatatea femeii. Prof. dr. Ancar a subliniat ca cea mai simpla metoda de prevenire a avorturilor este evitarea unei sarcini nedorite prin utilizarea contraceptivelor. In Europa, ca si in Romania, se utilizeaza in proportie de 60% alte metode si nu contraceptivele. Specialistul a explicat ca este necesar sa se foloseasca aceste metode, pentru ca este vorba de sanatatea organismului.
In ceea ce priveste contraceptia in Romania, prof. dr. Virgiliu Ancar a subliniat ca, in 2007, in Romania existau 5.547.824 de femei de varsta fertila, dintre acestea 3.430.660 fiind femei din zonele urbane. Rata prevalentei contraceptiei la femeile de varsta fertila, respectiv intre 14 si 44 de ani,a crescut de la 41% in 1993, la 58,1% din totalul femeilor, in 2004. Din totalul populatiei feminine de varsta fertila, 33,9% utilizau metode contraceptive moderne, 22,4% metode traditionale, in timp ce 41,9% nu foloseau nicio metoda contraceptiva, a subliniat prof. dr. Virgiliu Ancar, referindu-se la un studiu realizat in 2004.
El a evidentiat rezultatele din ultima vreme si faptul ca femeile sunt mai informate, utilizeaza mai frecvent metode prin care sa evite o sarcina nedorita. "Nu vrem sa ne mai intalnim cu situatii ca inainte de 1989, cand, din cauza avortului empiric pe care-l faceau, 10.000 de femei au murit, 30.000 au facut histerectomii, iar o treime dintre acestea au ramas mutilate", a spus el. Cunoscutul medic a adaugat insa ca nu e o solutie un exces de avorturi, cum a avut Romania imediat dupa liberalizarea acestora si cand s-au efectuat peste un milion de intreruperi de sarcina.
La randul sau, dr. Ruxandra Dumitrescu s-a referit la noua metoda lansata in luna martie - un inel contraceptiv unic, care combina eficienta pilulei contraceptive cu autoinsertia o data pe luna.
Dr. Ruxandra Dumitrescu a explicat ca inelul vaginal contine hormoni, este un inel flexibil transparent, hormonii fiind eliberati din materialul inelului si absorbiti prin mucoasa vaginala direct in circulatia sanguina. Inelul actioneaza asemenea pilulei contraceptive, inhiband ovulatia.
Medicul a explicat ca modul de administrare este benefic, deoarece evita afectarea hepatica, iar eficienta contraceptiva nu este perturbata de tulburari gastrointestinale,
respectiv varsaturi sau diaree ce pot modifica pana la suspendare efectul contraceptivelor orale prin suprimarea absorbtiei acestora. Dr. Ruxandra Dumitrescu a subliniat ca metoda reprezinta o contributie importanta la optiunile metodelor contraceptive oferite femeilor, deoarece este unica, moderna, accesibila si confortabila.
"Stim ca atunci cand femeile folosesc o metoda contraceptiva care se potriveste stilului lor de viata, exista sanse crescute ca acestea sa o foloseasca in mod corespunzator, reducandu-se riscul aparitiei sarcinilor nedorite. Majoritatea femeilor care au incercat inelul vaginal cu administrare o data pe luna au preferat sa-l foloseasca in continuare, in loc sa revina la pilula", a spus dr. Ruxandra Dumitrescu.
Sursa: Agerpres, 21-05-2009, Vizualizari 789
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.