Noi modele de predicție a riscului de boli cardiovasculare la femei

©

Autor:

Noi modele de predicție a riscului de boli cardiovasculare la femei
În cadrul unui studiu recent publicat în Frontiers in Physiology, cercetătorii din SUA și Olanda au abordat problema subdiagnosticării bolilor cardiovasculare la femei în comparație cu bărbații, folosind un set de date extins pentru a construi modele de risc cardiovascular mai precise decât Scorul de Risc Framingham. Acest scor bazat pe factori precum vârsta, sexul, nivelurile de colesterol și tensiunea arterială este utilizat frecvent pentru a estima probabilitatea dezvoltării unei boli cardiovasculare în următorii zece ani.
Cercetătorii au descoperit că utilizarea criteriilor neutre din punct de vedere al sexului conduce la o subdiagnosticare severă a femeilor. De exemplu, femeile sunt subdiagnosticate de două ori mai des pentru blocul atrioventricular de gradul I și cu 1,4 ori mai des pentru cardiomiopatia dilatativă, comparativ cu bărbații. Au sugerat că utilizarea criteriilor specifice fiecărui sex ar reduce această problemă.

Pentru a obține predicții mai exacte pentru ambele sexe, au fost incluse patru metrice suplimentare care nu sunt considerate în Scorul de Risc Framingham: imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă, analiza undei pulsului, electrocardiogramele (EKG) și ecografiile carotide. Au folosit date de la peste 20.000 de persoane din UK Biobank, care au făcut respectivele teste.

Cercetătorii au aplicat metode de învățare automată pentru a evalua eficacitatea acestor metrice, constatând că electrocardiogramele sunt cele mai eficiente în îmbunătățirea detectării bolilor cardiovasculare la ambele sexe. Au propus ca medicii să folosească inițial un sondaj simplu cu factorii de risc tradiționali pentru screeningul primar, urmat de un screening secundar cu electrocardiograme pentru pacienții cu risc mai mare.

Studiul marchează un pas important în reconsiderarea factorilor de risc pentru bolile de inimă și sugerează că adoptarea tehnologiilor noi ar putea îmbunătăți predicția riscului. Totuși, studiul prezintă și anumite limitări, cum ar fi tratamentul sexului ca o variabilă binară și aplicabilitatea rezultatelor doar pentru populația de vârstă mijlocie și în vârstă din Marea Britanie. Cercetările viitoare ar putea extinde aceste descoperiri la diverse grupe de vârstă și populații, promovând astfel medicina personalizată pentru toți pacienții.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-04-2024 | creare: 24-04-2024 | Vizite: 104
Bibliografie
New models improve heart disease risk prediction, especially for women, link: https://www.news-medical.net/news/20240423/New-models-improve-heart-disease-risk-prediction-especially-for-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: