Noi perspective asupra biodisponibilității și riscului de hepatoxicitate al neonicotinoizilor

©

Autor:

Noi perspective asupra biodisponibilității și riscului de hepatoxicitate al neonicotinoizilor
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tehnologică Zhejiang arată că folosirea nicotinoidelor drept insecticide poate dăuna sănătății oamenilor și a animalelor, întrucât acestea au fost deja asociate cu scăderea unor populații de păsări. Conform oamenilor de știință, principalul organ afectat de pătrunderea în organism a acestor substanțe este ficatul, deoarece reprezintă organul principal de filtrare a toxinelor din mediul extern, hepatotoxicitatea și malignizarea celulelor parenchimului hepatic fiind riscuri majore ale intoxicației cu astfel de compuși.
Autorii explică faptul că studiul a fost realizat prin analize ale nivelurilor a opt nicotinoide din probele de bilă umană în vederea evaluării asocierii dintre expunerea organismului la acestea și fenomenele de hepatotoxicitate, în contextul în care aceste substanțe înlocuiesc din ce în ce mai mult insecticidele tradiționale pe cază de compuși organofosforici și organoclorici. În plus, lucrări anterioare au demonstrat faptul că între expunerea la acestea și fenomene dăunătoare organismului precum toxititatea, tulburările endocrine și stresul oxidativ există o legătură ce a fost evidențiată asupra animalelor de laborator.

Eșantionul de studiu a fost compus din 201 participanți ce aparțin unui studiu transversal axat pe cancer, ale căror probe biliare, colectate prin colangiopancreatografie retrogradă endoscopică, au fost analizate. În plus, specialiștii au corelat informațiile și cu factori individuali ce ar putea să influențeze statisticile privind influența compușilor asupra organismului, precum vârsta, sexul și greutatea și înălțimea acestora.

Rezultatele lucrării au certificat faptul că nicotinoizii nu sunt degradați complet în ficat, fiind astfel descoperite reziduuri ale acestora în bilă. Dinotefuranul și nitenpiramul, ce prezintă solubilitate mare în aceasta, au reprezentat aproximativ 86% din totalul reziduurilor, în timp ce alte analize au indicat faptul că tiaclopridul și imidaclopridul sunt reprezentativi pentru circulația sanguină. Autorii evidențiază totodată faptul că, deși nicotinoizii sunt excretați, în cea mai mare parte, în urină, există riscul ca o parte din ei să fie reabsorbiți la nivel intestinal și, astfel, să pătrundă în sistemul circulator sau în ficat. Prin urmare, datorită imposibilității de îndepărtare a acestora în totalitate, acumularea nicotinoizilor în ficat duce la hepatotoxicitate și, în final, la afecțiuni hepatice cronice severe, printre care se numără și cancerul hepatic.

sursa: News Medical
foto: MrGoSlow/Shutterstock

Data actualizare: 10-01-2023 | creare: 10-01-2023 | Vizite: 362
Bibliografie
New insights into the bioavailability and hepatoxicity risk of neonicotinoids, https://www.news-medical.net/news/20230104/New-insights-into-the-bioavailability-and-hepatoxicity-risk-of-neonicotinoids.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înclinația consumatorilor chinezi spre cojile de fructe: cercetătorii examinează valoarea nutrițională și preocupările privind pesticidele
  • Cercetătorii explică modul în care expunerea la pesticide crește riscul de boală Parkinson
  •