Noile recomandări canadiene încurajează vaccinarea antigripală și antipertussis la femeile însărcinate

©

Autor:

Noile recomandări canadiene încurajează vaccinarea antigripală și antipertussis la femeile însărcinate
Potrivit noilor recomandări din ghidurile clinice elaborate de Societatea Canadiene de Obstetrică și Ginecologie, imunizarea în siguranță împotriva tusei convulsive sau pertussis este recomandată tuturor femeilor însărcinate și repetarea acesteia la fiecare sarcină, indiferent dacă au fost vaccinate anterior. Această abordare are drept scop protejarea gravidei, dar mai ales a nou-născuților care sunt cei mai afectați de tusea convulsivă și care nu pot fi vaccinați în primele 2 luni de la naștere.

Eficiența imunizării materne de rutină cu vaccinul DTP, care oferă imunitate pe o perioadă de timp determinată împotriva difteriei, tetanosului și perstussisului, a fost estimată la 90% împotriva tusei convulsive la sugarii sub 2 luni, fără a înregistra decese, atunci când mama a fost vaccinată înainte de 36 de săptămâni de sarcină [la finalul trimestrului doi și începutul trimestrului trei de sercină]. Administrarea vaccinului gravidei a fost asociat inclusiv cu reducerea severității bolii și a perioadei de spitlizare la sugarii afectați.

Citiți pe larg despre:
Tusea convulsivă 
Vaccinul DiTerPer (DTP) 

Vaccinurile virale și cele bacteriene inactivate sunt considerate sigure pentru a fi administrate la femeile însărcinate. Astfel că noile ghiduri subliniază de asemenea importanța imunizării antigripale la femeile însărcinate pentru a proteja nou-născutul, anticorpii materni fiind capabili să traverseze bariera placentară și să prevină infecția cu virusuri gripale în primele 6 luni, până când sugarii pot fi ei înșiși vaccinați în siguranță.

Vaccinurile cu microorganisme vii nu sunt indicate în sarcină, precum vaccinul antirubeolă, antirujeolă și antioreion. De asemenea, femeilor care își doresc să rămână însărcinate li se recomandă să aștepte 4 săptămâni după vaccinare pentru a concepe. În mod realist, circa jumătate dintre sarcini nu sunt planificate, iar conform noilor recomandări femeile care au fost vaccinate cu virusuri vii atenuate în perioada gestațională nu vor mai fi consiliate cu privire la întreruperea sarcinii din cauza riscului teratogenic teoretic.

Se consideră că perioada sarcinii este ideală pentru a reevalua starea de sănătate și istoricul de vaccinare. De asemenea, unele femei însărcinate ar trebui luate în considerare în vederea imunizării antihepatita B, antihepatita A, vaccinării antimeningocice și/sau antipneumococcice în funcție de existența unor factori de risc specifici unor comorbidități medicale sau de riscul specific de expunere la patogeni.


Surse: Global News
Government of Canada
Journal of Obstetrics and Gyneacology Canada

Data actualizare: 27-03-2018 | creare: 27-03-2018 | Vizite: 995
Bibliografie
(1) Pregnant women should get flu and whooping cough vaccines: New guidelines, link: https://globalnews.ca/news/4091565/pregnant-women-should-get-flu-and-whooping-cough-vaccines-new-guidelines/
(2) Executive summary: Literature review - Update on immunization in pregnancy with Tdap vaccine, link: https://www.canada.ca/en/public-health/services/publications/healthy-living/executive-summary-literature-review-update-immunization-pregnancy-tdap-vaccine.html
(3) No. 357-Immunization in Pregnancy, link: https://www.jogc.com/article/S1701-2163(17)31114-3/abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sugarii au un risc mai scăzut de a face gripă dacă mamele au fost vaccinate pe timpul sarcinii
  • Administrarea vaccinului antrigripal în sarcină protejează copilul până la 8 săptămâni după naștere
  • Plasturele cu micro-ace ar putea înlocui vaccinarea antigripală obișnuită
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum