Nouă metodă de analiză pentru prezicerea riscurilor și efectelor imunoterapiei

©

Autor:

Nouă metodă de analiză pentru prezicerea riscurilor și efectelor imunoterapiei
Cercetătorii de la Universitatea Uppsala au reușit să arate, în cadrul unui nou studiu, diferențele dintre modul în care Rituximab, un medicament anticorp monoclonal, interacționează cu sângele persoanelor sănătoase, în comparație cu sângele pacienților cu leucemie limfatică cronică. Acest lucru a trezit speranțe că această metodă de analiză ar putea deschide calea unor descoperiri importante în cercetarea și tratamentul imunoterapiei.
Imunoterapia, ce reprezintă utilizarea propriului sistem imunitar al organismului pentru combaterea celulelor tumorale, este un domeniu în care s-au înregistrat progrese importante în ultimele decenii. Multe tratamente noi contribuie la creșterea ratelor de supraviețuire în rândul pacienților cu cancer, dar sunt încă necesare instrumente mai eficiente pentru a prezice modul în care aceste medicamente vor afecta sistemul imunitar al unei persoane.

Într-un studiu recent, cercetătorii au comparat modul în care anticorpii persoanelor cu cancer și ai persoanelor sănătoase interacționează la momentul începerii tratamentului cu un medicament împotriva cancerului, care stimulează activitatea anticorpilor. Rezultatele au arătat că markerii de activare imunologică diferă între grupuri - o observație care ar putea permite noi descoperiri științifice. În studiul lor, cercetătorii au folosit un model complet de sânge integral uman pentru a analiza răspunsul imunitar, eficacitatea și toxicitatea tratamentului cu Rituximab. La persoanele sănătoase, s-a observat doar o reducere a numărului de celule limfocite B. Cu toate acestea, la pacienții cu leucemie limfatică cronică s-a observat o reducere variabilă a numărului de celule limfocite B.

„Rituximab este utilizat pentru a trata o serie de boli în care celulele limfocite B sunt maligne sau cresc în afara controlului. Anticorpul monoclonal se leagă de proteina CD20 exprimată pe celula B și atrage limfocitele granulare mari, o parte a sistemului imunitar, la site-ul care apoi ajută la distrugerea celulei B. Acțiunea Rituximab este specifică, cu puține efecte secundare”, a declarat unul dintre autorii studiului, Sara Mangsbo, profesor asociat la Universitatea Uppsala. În cadrul studiilor clinice au fost utilizate exclusiv modele de sânge uman. Utilizarea unui model de sânge integral uman permite analizarea tuturor celulelor imune care circulă în sânge, precum și a numeroaselor proteine ​​și metaboliți prezenți în serul sanguin.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-12-2020 | creare: 17-12-2020 | Vizite: 403
Bibliografie
New analysis method for predicting the risks and effects of immunotherapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201211100617.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  • Nivelul citokinelor ar putea prezice apariţia reacţiilor imunologice la pacienţii oncologici trataţi cu imunoterapii
  •