Noua modalitate de depistare a „amprentelor” unei tumori ajută la depistarea cancerului
Autor: Irimia Monica Cristiana

Atunci când o celulă se transformă într-o tumoră, ceva a funcționat greșit: creșterea necontrolată, invazia asupra țesuturilor din apropiere și, în final, metastazele sunt rezultatul multor mutații consecutive ale ADN-ului. O astfel de acumulare de material genetic distrus derivă adesea din expuneriea la diverși factori inițiali de mediu, rezultă din activitățile enzimatice sau din defectele replicării ADN-ului sau din mecanismele de „refacere” ale ADN-ului. Fiecare dintre aceste condiții inițiale creează un anumit fel de deteriorare a ADN-ului, denumit „cicatrice” mutațională. Descifrarea acestor „cicatrici” ar putea, teoretic, să permită descoperirea cauzei inițiale a unei tumori și să faciliteze, astfel, identificarea unei modalități de vindecare.
Cu toate acestea, citirea acestor „cicatrici” în mostrele tumorale este o sarcină dificilă, deoarece cantitatea mare de mutații pe care un pacient o dobândește în timpul vieții sale creează un sistem aglomerat și incontrolabil - chiar și cele mai bune informații clinice pot oferi, cel mult, doar câteva indicii. Prin urmare, grupul Joannei Loizou, cercetător principal la CeMM Research Center for Molecular Medicine, la Austrian Academy of Sciences, în colaborare cu cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute, a elaborat un studiu experimental pentru validarea conceptului de semne mutaționale în cultura celulară.
„Rezultatele noastre confirmă faptul că aceste semne mutaționale se regăsesc în toate tipurile de mutații (ale ADN-ului),” rezumă Joanna Loizou. „Pentru prima dată, acest concept teoretic a fost demonstrat printr-o configurație experimentală extrem de bine coordonată și controlată”. Cu toate acestea, un defect genetic nu are ca rezultat o singură „cicatrice” mutațională. Am constatat că unele defecte prezente în genele de „refacere” ale ADN-ului generează mai multe semne mutaționale de diferite tipuri.”
Reversul este, de asemenea, posibil, așa cum spune dr. Michel Owusu, doctorand în cadrul laboratorului lui Loizou și co-autor al lucrării: „O „cicatrice” mutațională ar putea să nu reflecte un defect al unei singure gene, deoarece acest semn mutațional ar putea apărea și ca o consecință a funcționării defectuoase a altei gene implicate în mecanismul defectuos de „reparare” al ADN-ului.”
Astfel, chiar dacă defectul genetic care stă la baza lor este necunoscut, semnele mutaționale ar putea fi utilizate ca biomarkeri pentru caracterizarea moleculară a tumorilor – o nouă modalitate de diagnosticare, care permite îmbunătățirea calitatății tratamentulului (mai precis și individualizat) pentru cancer.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nanoparticulele pe bază de cupru pot ucide celulele canceroase
- Vitamina D poate ajuta la prevenirea efectelor secundare apărute în imunoterapia anti-cancer
- Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
- Canabisul intensifică efectele radioterapiei asupra gliomului cerebral de grad înalt
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni