Novus Medical - continuăm călătoria. Oameni care tratează. Inimi care îngrijesc.
English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Endocrinologie Endocrinologie Ploiesti

CUM NE PREGĂTIM PENTRU ANALIZELE DE SÂNGE?

CUM NE PREGĂTIM PENTRU ANALIZELE DE SÂNGE?

Cea mai întâlnită întrebare când vine vorba despre recoltarea analizelor de sânge este dacă acestea necesită o pregătire specială înainte de prelevare. De multe ori, personalul medical se lovește de preconcepții și temeri, care nu fac altceva decât să antreneze starea de neliniște și stresul pacientului.

Pentru a face cât mai placută experiența prelevării de analize, am creat  ghidul de pași pe care fiecare pacient ar trebui să îl urmeze, fără a se supune unui stres intens. De asemenea, acest ghid este important de urmat pentru a nu influența rezultatele analizelor și acuratețea lor.

 

1. Evitați consumarea alimentelor înainte de a preleva probele de sânge.

Pentru a evita interpretarea eronată a rezultatul analizelor de laborator, procedura standard de recoltare a probelor de sânge prevede 10-12 ore de repaus alimentar. Ingerarea de alimente înainte de recoltare duce la valori crescute:

  • cu până la 50% ale trigliceridelor;
  • până la 15-20% ale glicemiei, transaminazelor, bilirubinei, fosfatilor anorganici;
  • până la 10 % ale potasiului;
  • cu până la 5% ale aminioacizilor, proteinelor, ureei, acidului uric, sodiului, cacliului, fierului, colesterolului.
  •  

2. Evitați fumatul și consumul de cafea înaintea analizelor.

Nicotina și cofeina consumate în dimineața recoltării pot accelera ritmul cardiac, care, pe fondul lipsei unui mic dejun, poate crea stări de discomfort și stres.  Duc la creșteri ale concetrației multor hormoni (adrenalină, aldosteron, cortizol), acizilor grași.

 

3. Beți apă.

Înainte de recoltare, ar trebui să beți apă. Mulți oameni fac greșeala de a nu bea apă înainte de un test de sânge, deoarece se tem că acest lucru ar putea complica procesul. Este recomandat din punct de vedere medical să fiți hidratat adecvat înainte de testele de sânge pentru a vă asigura că recoltarea merge fără probleme. Când beți apă crește concentrația de apă din sânge, hidratând-o și făcând venele pline și mai ușor de localizat.

 

4. Evitați efortul fizic intens.

Este recomandat să evitați orice exercițiu fizic intens cu o zi înainte de recoltare, de asemenea, este o idee bună să nu stați în picioare pentru perioade lungi de timp. Testele de sânge trebuie efectuate după o activitate standard în timpul zilei și o noapte odihnitoare. După efort, din cauza consumului crescut de substanțe energetice, nivelul de glucoză și trigliceride scade.

Prea mult efort fizic cu o zi înainte de recoltare poate duce, de asemenea, la creșterea unor parametri precum: testele funcției hepatice, activitatea LDH și nivelul CK (proteina eliberată în sânge de la mușchi). Statul în picioare mai mult decât de obicei în aceeași poziție se manifestă adesea prin proteinurie ortostatică, adică o cantitate crescută de proteine în urină.

 

5. Dacă luați medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră.

Este posibil ca acestea să modifice testele de sânge, ducând la un diagnostic incorect. Asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră despre toate medicamentele administrate, nu numai că vă va ajuta să evitați modificarea testelor de sânge, dar vă poate salva și de eventualele complicații de sănătate în timpul recoltării de sânge.  Unele medicamente precum antibioticele, antidepresivele, beta-blocantele, steroizii, vă pot afecta rezultatele testelor. Remediile pe bază de plante, vitaminele și suplimentele pot afecta funcția hepatică și pot modifica rezultatele testelor de sânge.

 

6. Evitați consumul de alcool, dulciuri concentrate, alimente bogate în grăsimi.

Chiar dacă vă aflați în ziua premergătoare zilei recoltării, recomandăm un meniu cât mai dietetic, meniu care să nu conțină alimente cu un aport mare de zahăr, bogate în grăsimi sau alcool. Inclusiv consumul cu o zi înainte a acestui tip de alimente poate modifica rezultatele analizelor.

 

7. Cereți toate informațiile de care aveți nevoie!

Înainte de a vă recolta analizele, cereți personalului medical toate informațiile de care aveți nevoie. Fie că sunt curiozități medicale sau frici personale în legătură cu prelevarea de analize, vă recomandăm să vă expuneți nelămuririle. Având o imagine cât mai clară în legătură cu întreg procesul prelevării, puteți diminua semnificativ stresul și îngrijorarea legate de acest act medical.

 

Echipa Elit Medical vă stă la dispoziție pentru orice nelămurire sau curiozitate aveți despre întreg procesul prelevării analizelor la numărul de telefon: 0244595038 și pe chat-ul nostru: https://bit.ly/CHAT-ElitMedical

 

Vezi aici pachetele promotionale de analize: https://elitmedical.ro/pachete-promotionale/

 
Programare