Novus Medical - continuăm călătoria. Oameni care tratează. Inimi care îngrijesc.
English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Ploiesti

Ecografia - informatii generale

Autor: Dr. Tudose Manuela

ECOGRAFIA - INFORMATII GENERALE
Dr. Tudose Manuela - medic specialist radiologie si imagistica medicala
Ecografia ( ultrasonografia) este o metoda de explorare imagistica ce utilizeaza drept vector al informatiei medicale ultrasunetele reflectate in corpul omenesc. Este o tehnica cu raspandire tot mai larga, ieftina dar nu usoara, fiind dependenta de medicul examinator; acesta trebuie sa fie experimentat si sa aiba o buna indemanare in manipularea ecografului.
Ecografia este o procedura neinvaziva, neionizanta ( neiradianta) si suficient de exacta, fiind utilizata in controalele periodice ale pacientilor.
Explorarea ecografica prezinta totusi o serie de limite care trebuie cunoscute. Nu se poate efectua la nivelul organelor aerice ( plaman) sau a celor care contin structuri osoase ( craniu). In plus, este greu de realizat si prezinta numeroase erori in cazul pacientilor supraponderali.
Ultrasonografia permite identificarea unui numar mare de suferinte la nivelul mai multor organe si aparate: in cadrul patologiei digestive ( ficat, colecist, cai biliare, pancreas, splina, tub digestiv), nefro- si urologice (rinichi, uretere, vezica urinara, prostata), sistemului limfatic ( splina, ganglioni), cardiovasculare ( cord, vase profunde si superficiale), ginecologice ( uter, trompe, ovare), glandei mamare (femei, barbati), testiculare, endocrine (tiroida), musculoscheletale; poate fi utilizata in vizualizarea fatului (bataile cordului fetal, miscarile fatului, morfologia acestuia), a placentei, a cordonului ombilical , in evaluarea cerebrala transfontanelara la nou –nascuti, a unor anomalii congenitale ( displazie de sold). Se poate aprecia starea organelor transplantate ( ficat, rinichi), se pot realiza manevre minim invazive (punctii) ghidate ecografic .
Ecografia 3D/ 4D este folosita pentru precizarea starii de sanatate a fatului dar si pentru explorarea unor organe interne.
Ecografia este o metoda de investigatie medicala cu aplicatii foarte largi, accesibila si repetabila, in continua perfectionare.
Bibliografie: R.I. Badea, S.M. Dudea, Tratat de ultrasonografie clinica, Editura Medicala, Bucuresti, 2000.

 
Programare