Numarul deceselor provocate de fumat va ajunge la 10 milioane pe an pana in 2030

Data publicării: 09-11-2007

Numarul deceselor provocate de fumat se va dubla, ajungand la 10 milioane pe an pana in 2030, cele mai multe victime inregistrandu-se in randul tarilor in dezvoltare, a declarat vineri un oficial al organizatiei World Lung Foundation (WLF), citat de Reuters.
    Judith Longstaff Mackay, coordonatorul programului de control al consumului de tutun al WLF, a declarat ca, in timp ce piata tutunului se restrange in tarile cu economii avansate, lucrurile stau tocmai invers in statele in curs de dezvoltare, unde numarul fumatorilor si cantitatea de tutun consumata este in plina crestere.
    ”Cred ca este important sa nu incercam sa comparam bilanturile in decese, dar in jur de 3 milioane de oameni mor de tuberculoza in fiecare an, in timp ce numarul persoanelor care isi pierd viata din cauza bolilor legate de fumat este de 5 milioane si continua sa creasca”, a declarat Judith Longstaff Mackay.
    ”Pana in 2030 acest bilant de 5 milioane se va apropia de 10 milioane, adica se va dubla... iar povara cea mai mare va sta pe umerii tarilor in dezvoltare”, a adaugat ea.
    Fumatul poate provoca cancer la plamani, gat, vezica si alte probleme medicale extrem de grave, potrivit WLF.
    In ciuda dovezilor stiintifice privind riscurile asociate fumatului, coordonatorul de programe din cadrul organizatiei apreciaza ca numarul fumatorilor va creste de la 1,3 miliarde in prezent, pana la 1,64 miliarde in 2030.
    Piata mondiala a tutunului este estimata la sute de miliarde de dolari anual, China si Statele Unite ale Americii (SUA) fiind cei mari producatori de tutun din lume, potrivit American Cancer Society.
    Oficialul WFL descrie China ca ”o bomba cu ceas”, cu aproximativ 320 de milioane de fumatori, si pretinde ca fumatul cauzeaza aproape un deces din cinci in SUA.
    Potrivit editiei din 2006 a Atlasului tutunului, publicat de American Cancer Society, cele patru tari cu cel mai mare numar de fumatori in randul barbatilor, care reprezinta peste 50% din numarul mondial al fumatorilor, sunt Yemen, Djibouti, Cambodgia si China.
09-11-2007, Vizualizari 517
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.