ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină generală Medicină generală Bucuresti

Modificari ale nivelului zaharului in sange-interventia nutritionala

Modificari ale nivelului zaharului in sange-interventia nutritionala
Autor: Dr. Corello Mirela

 

Generalitati

Principala sursa de energie a organismului este glucoza. Aceasta rezulta din digestia carbohidratilor si este transportata la celulele din corp cu ajutorul insulinei.

Glucoza care nu este utilizata imediat este depozitata in ficat sub forma de glicogen.

Cantitatea de glucoza din sange este controlata de o serie de hormoni (glucagonul, insulina, cortizolul, epinefrina, hormonii de crestere) al caror nivel creste sau scade pentru a pastra continutul de zahar din sange in limite optime.

Un rol important il are insulina care stimuleaza celulele corpului sa absoarba sau sa elibereze glucoza din/in sange, dupa caz.

Cand cantitatea de zahar din sange este in cantitati reduse, este stimulata secretia pancreatica de glucagon, acesta initiind la nivelul ficatului transformarea glicogenului in glucoza (glicogenoliza) şi formarea de glucoza din lipide si aminoacizi(gluconeogeneza); nu exercită insa efect asupra glicogenului depozitat in muschi. După normalizarea glicemiei, secreţia de glucagon este inhibată.

Cand cantitatea de zahar din sange creste (hiperglicemie), este stimulata secretia de insulina la nivelul pancreasului care transporta zaharul catre organe.  

Cauze

Scaderea/cresterea glicemiei poate fi determinata de:

  • secretie inadecvata de hormoni pancreatici (insulina si glucagon)
  • afectiuni ale altor glande endocrine care afecteaza metabolismul zaharului;
  • consumul de droguri, medicamente;
  • alimentatie inadecvata-prea multi sau prea putini carbohidrati;
  • afectiuni ale tractului digestiv care afecteaza absorbtia;
  • alcool

Simptome

Simptomele hipoglicemiei sunt diferite, in functie de nivelul de hipoglicemie:

  • greata;
  • stare de agitatie si iritabilitate;
  • foame;
  • piele rece, umeda;
  • traspiratie excesiva;
  • tremuraturi, tahicardie;
  • incapacitate de concentrare;
  • ameteala, durere de cap, vedere incetosata;
  • coma, convulsii.

Simptomele hiperglicemiei pot fi:

  • urinari dese;
  • senzatia de sete permanenta;
  • vedere neclara;
  • oboseala permanenta;
  • dureri de cap.

In cazul in care hiperglicemia este netratata se va ajunge la acumularea unor acizi toxici (cetone) in sange si in urina cetoacidoza – adica o stare patologica periculoasa pentru organismul uman. Din pricina acumularii de cetone in organism, scade rezerva alcalina din sange. Semnele in acest caz sunt: respiratie mirositoare, greata si varsaturi, dificultati de respiratie, gura uscata, slabiciune, confuzie, coma, dureri abdominale.

 

Tratament medicamentos si dietetic

Atat hipo cat si hiperglicemia sunt periculoase, mai ales daca nu se intervine corespunzator si cat mai rapid.

Tratamentul se adreseaza atat modificarilor de moment, urmarind reechilibrarea nivelului de zahar in sange, cat si bolii de baza, daca dezechilibrul a fost cauzat de o alta afectiune decat cea a pancreasului.

In functie de gravitatea hipoglicemiei, pacientul fie trebuie sa manance alimente cu absorbtie rapida (bomboane, banana, suc de fructe),  fie se recurge la injectarea unei doze concentrate de glucoza in sange sau de glucagon.

In hiperglicemie-pacientul trebuie sa ia medicamentele antidiabetice, sau sa-si administreze insulina. Tratamentul la domiciliu consta intr-o atentie speciala fata de starea de sanatate, prin constientizarea simptomelor care prevad continutul scazut/crescut al zaharului din sange si actionarea imediata.

Astfel, este esential sa nu fie omise nici una dintre cele trei mese principale ale zilei, fiindca mesele regulate, de dimensiuni moderate au capacitatea de a elibera o cantitatea normala de insulina.

Portiile de mancare sa nu fie mari, se va pastra moderatie.

Pentru evitarea hipoglicemiei, sunt indicate si gustari reduse intre mese, cu alimente care nu influenteaza drastic glicemia; afine, mere, salata de cruditati, salata de castraveti, iaurt (dieta de o zi pentru diabet). 

Se pune accentul pe legume si fructe nu foarte dulci, cu indice glicemic scazut (tabel cu indicele glicemic al alimentelor). Mancarea este recomandat sa se gateasca la aburi, la cuptor, se evita dulciurile concentrate, mancarea intens procesata a carei compozitie nu este cunoscuta si alimentele grase.

O alta regula este aceea de evitare pe cat posibil a glucidelor care se acumuleaza rapid in organism si duc la aparitia obezitatii (cartofi, orez alb, fainoasele, dulciurile, sucurile carbogazoase dar si cele din fructe).