Nutritia, in dezbaterea Conferintei Nationale a Medicilor de Familie

Data publicării: 25-10-2007

Nutritia este principala tema a Conferintei Nationale a Medicilor de Familie din acest an, alimentatia fiind implicata in foarte multe afectiuni, a declarat joi, pentru ROMPRES, conf.dr. Matei Dumitru, seful disciplinei de medicina a familiei de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", presedintele Societatii Academice de Medicina a Familiei.
    El a explicat ca sunt foarte multe boli care au la baza nutritia, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat de tip 2. Altele sunt conditionate de alimentatie - cazul hipertensiunii arteriale, bolile degenerative cardiovasculare sau nervoase.
    In ultimii ani s-a constatat o crestere a afectiunilor digestive, ca urmare a unei alimentatii necorespunzatoare, atat boli canceroase, dar si necanceroase, cum ar fi ulcerul duodenal, boala inflamatorie intestinala, datorata in principal mancarii de tip fast-food, a spus conf.dr. Matei Dumitru.
    Specialistul a insistat asupra necesitatii unei alimentatii ecologice, atat pentru copii, cat si pentru adulti, avand in vedere rolul important al acesteia in majoritatea bolilor.
    Referindu-se la Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, el a subliniat ca acesta este important in scopul preventiei. In legatura cu datele preliminare oferite, conf.dr. Matei Dumitru a subliniat ca este important pe ce segmente de populatie s-au facut aceste evaluari, pe ce segmente de varsta.
    El a insistat asupra necesitatii screeningului, care este inclus de Ministerul Sanatatii in programele sale, pentru o serie de afectiuni cum ar fi cancerul de col si unele afectiuni pulmonare.
    Profesorul Matei Dumitru este de parere ca datele oferite de acest program de educatie de evaluare a starii de sanatate trebuie evaluate si de catre specialisti, confirmate, de fapt, prin control la specialisti.
    Alte teme care vor fi abordate in cadrul conferintei se refera la necesitatea vaccinarii pentru anumite afectiuni, mai nou si pentru boli infectioase pulmonare, respectiv infectia pneumococica, pentru care exista un vaccin pneumococic heptavalent, care insa ar trebui introdus, in opinia presedintelui Societatii Academice de Medicina Familiei, in Programul national de imunizari, intrucat ar preveni o serie de infectii, precum septicemiile, infectiile pneumococice, otitele, meningitele.
    In opinia conf.dr. Matei Dumitru, un accent deosebit trebuie pus in viitor pe preventie, in cadrul medicinei de familie.
Sursa: Rompres, 25-10-2007, Vizualizari 519
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.