O a treia doză de vaccin ROR ar putea fi necesară în cazul unei epidemii de oreion

©

Autor:

O a treia doză de vaccin ROR ar putea fi necesară în cazul unei epidemii de oreion
Majorarea semnificativă a cazurilor de oreion în Statele Unite începând cu anul 2015 a generat o serie de reacții în rândul autorităților responsabile și anume în Morbidity and Mortality Weekly Report al CDC (Centeres for Disease Control and Prevention) au fost publicate ultimele recomandări ce vizează administrarea unei a treia doze de vaccin ROR personelor considerate la risc pentru oreion în contextul unei epidemii și care au primit în prealabil cele 2 doze de vaccin conform schemei clasice de vaccinare din 2006.


Aceste măsuri sunt considerate necesare deoarece doar în anul 2016 s-au înregistrat 6369 cazuri de oreion, respectiv 5629 în 2017 (date preliminare), numărul îmbolnăvirilor fiind cel mai mare din ultimul deceniu.

Mai mult decât atât, din 1 ianuarie 2016 până în 30 iunie 2017 au fost identificate 150 de focare de oreion, definite drept 3 sau mai multe cazuri de îmbolnăviri raportate în același timp și loc, însumând 9200 de cazuri, dintre care 70% dintre cei infectați au primit două doze de vaccin antiurlian sau orice vaccin ce conține componenta urliană.

Oreionul, infecția urliană sau parotidita epidemică este o infecție virală contagioasă cauzată de virusul urlian din familia paramixosviridiae. Citiți mai multe aici.

Recomandarea curentă ce presupune 2 doze de vaccin ROR este suficientă pentru a controla riscul infectării cu oreion în rândul populației generale”. Prin urmare, aceasta nu va fi modificată.

Totuși, prin acest raport atașat ghidului din 2013 membrii ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) aduc la cunoștință rezultatele ultimelor studii epidemiologice care au analizat eficacitatea suplimentării cu o a treia doză a vaccinului ROR, apreciată de la 61% până la 88%, interval considerat semnificativ statistic. Aceasta s-a dovedit a avea efecte benefice pe termen scurt în cazul unei epidemii și o rată scăzută a efectelor secundare minore, fără a fi identificate reacții adverse serioase.

În rândul adulților tineri ce au beneficiat de o a treia doză de vaccin ROR, prevalența a patru simptome a fost mai mare în prima lună post-vaccinare comparativ cu cea pre-vaccin: limfadenopatia (12%), diareea (9%), durerea de cap (7%) și durerile articulare (6%), episoadele având în medie o durată de 1 până la 3 zile. Cu toate acestea se consideră că beneficiile unei a treia doze de vaccin depășesc riscurile reprezentate de reacțiile adverse minore.

Oreionul, deși este mai puțin infecțios comparativ cu varicela sau variola, prezintă manifestări severe, ce se pot complica cu orhită (12%-66%), meningită aseptică (0.2%-10%) sau encefalită (0.02%-0.3%), acestea fiind posibile și la persoanele vaccinate, dar în procente cu mult mai mici (3%-11%; <1%, respectiv <0.3%).

Virusul urlian este cel mai frecvent implicat în apariția orhitei, estimându-se că circa o treime dintre băieți vor dezvolta orhită după oreion, cu potențiale complicații aferente, printre care atrofia testiculară, afectarea fertilității și a sterilității, abces scrotal etc. Imunizarea împotriva oreionului poate preveni orhita virală, ceea ce face și subiectul studiului de față.


Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 18-01-2018 | creare: 18-01-2018 | Vizite: 1647
Bibliografie
(1) ACIP Now Recommends Third Dose of Mumps Vaccine, link: https://www.medscape.com/viewarticle/891223
(2) Recommendation of the Advisory Committee on Immunization Practices for Use of a Third Dose of Mumps Virus–Containing Vaccine in Persons at Increased Risk for Mumps During an Outbreak, link: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/67/wr/mm6701a7.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-au descoperit noi beneficii ale vaccinului antirujeolic
  • Vaccinul ROR ar putea oferi protecție împotriva COVID-19
  • Vaccinul ROR reduce utilizarea tratamentelor cu antibiotice la copii (studiu norvegian)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum