O cincime dintre implanturile de defibrilatoare au eficienta discutabila, potrivit unui studiu

Data publicării: 06-01-2011

Unul din cinci defibrilatoare au fost implantate din motive discutabile, neexistând o dovadă solidă că aceste implanturi vor ajuta pacienţii, potrivit unei prime analize în domeniu publicate miercuri în Journal of the American Medical Association, informează Associated Press.

Defibrilatoarele implantate readuc la normal ritmul cardiac ăn cazul în care inima începe să bată neregulat. Aceste aparate pot preveni moartea subită la persoanele cu grave probleme cradiace, dar cercetătorii nu au găsit un beneficiu pentru alte categorii de pacienţi.

Pacienţilor care au avut un atac de cord recent sau o intervenţie recentă de bypass nu ar trebui să li se recomande un defibrilator, de exemplu. Aceste implanturi nu sunt recomandate persoanelor recent diagnosticate cu atac de inimă şi celor care au o stare precară a sănătăţii şi o speranţă de viaţă limitată.

Potrivit noului studiu, care a examinat aproximativ patru ani de date colectate la nivel naţional, 22% din intervenţiile pentru implant de defibrilator au fost efectuate la pacienţi care faceau parte din una dintre categoriile menţionate.

Studiul a examinat datele naţionale de la aproximativ 112.000 de pacienţi în intervalul 2006-2009.

Cercetătorii au descoperit că pacienţii care au implanturi potrivit recomandărilor erau mai puţin expuşi riscului de deces în spital şi să sufere complicaţii decât pacienţii ale căror operaţii nu au fost efectuate potrivit recomandărilor.

Doctorii ar trebui să urmeze aceste recomndări şi pacienţii ar trebui să aleagă un specialist în probleme de ritm cardiac, a menţionat dr Douglas Zipes de la Indiana University School of Medicine din Indianapolis.
Sursa: Agerpres, 06-01-2011, Vizualizari 424
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.