O clasă de medicamente antiinflamatoare ar putea reduce simptomele depresiei

©

Autor:

O clasă de medicamente antiinflamatoare ar putea reduce simptomele depresiei
O meta-analiză a studiilor privind legătura dintre inflamația la nivel cerebral și depresie sugerează că o clasă de medicamente antiinflamatoare ar putea să amelioreze simptomele depresiei.

Meta-analiza a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea Cambridge și a constat în evaluarea a 20 de studii clinice în care a fost analizat efectul medicamentelor anti-citokine la persoanele cu afecțiuni inflamatorii cronice. Această clasă de medicamente blochează acțiunea citokinelor (proteine care controlează acțiunea sistemului imun) și reduce inflamația, fiind utilizate în tratamentul artritei reumatoide.

Studiile analizate au avut în total peste 5000 de participanți și au oferit suficiente dovezi că medicația anti-citokine este eficientă și în reducerea simptomelor de depresie, la fel ca antidepresivele.

Antidepresivele din clasa SSRI
(inhibitorii reabsorbției de serotonină) sunt cele mai folosite, modul de acțiune constând în creșterea nivelului de serotonină din creier și îmbunătățirea dispoziției. Nu toți pacienții reacționează bine la aceste antidepresive, pentru că este posibil ca depresia să nu fie întotdeauna legată de un nivel scăzut al serotoninei.

Ipoteza cercetătorilor de la Cambridge este că persoanele cu un sistem imun super-activ sunt mai predispuse la depresie, iar inflamația de la nivel cerebral, care stimulează apariția unui nivel mai ridicat de citokine în creier, ar explica oboseala pe care o resimt persoanele cu depresie.

Medicamentele anti-citokine ar trebui să fie mai mult testate înainte de a fi prescrise pentru efectul antidepresiv. Pe viitor, atunci când se prescrie un tratament antidepresiv, va putea fi util ca medicul să știe dacă acesta prezintă și inflamație la nivel cerebral, tratamentul antiinflamator fiind în acest caz mult mai eficient.

Sursa: New Scientist

Data actualizare: 20-01-2019 | creare: 18-10-2016 | Vizite: 1664
Bibliografie
Anti-inflammatory drugs can relieve symptoms of depression, link: https://www.newscientist.com/article/2109382-anti-inflammatory-drugs-can-relieve-symptoms-of-depression/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •