O combinație de medicamente antidiabetice uzuale oferă protecție împotriva bolilor de inimă și de rinichi

©

Autor:

O combinație de medicamente antidiabetice uzuale oferă protecție împotriva bolilor de inimă și de rinichi
Cercetările recente publicate în The Lancet Diabetes & Endocrinology și prezentate la Congresul Asociației Europene de Nefrologie evidențiază beneficiile combinației dintre inhibitorii SGLT2 și agoniștii receptorilor GLP-1 pentru pacienții cu Diabet de tip 2. Aceste medicamente, utilizate individual pentru scăderea glicemiei, au demonstrat îmbunătățiri semnificative ale rezultatelor cardiovasculare și renale.
Inhibitorii SGLT2, care elimină glucoza în urină, și agoniștii GLP-1, care îmbunătățesc secreția și sensibilitatea la insulină, oferă protecție împotriva insuficienței cardiace și progresiei bolilor renale cronice, reducând riscul evenimentelor cardiovasculare majore și încetinind pierderea funcției renale.

Meta-analiza Consorțiumului Trialiștilor Cardio-Renali pentru Inhibitori SGLT2 (SMART-C) a inclus date din 12 studii controlate cu placebo, analizând 73.238 de pacienți, dintre care 3.065 primeau deja tratament cu GLP-1RA. Rezultatele au arătat că inhibitorii SGLT2 reduc riscul de evenimente cardiovasculare adverse majore cu 11% și riscul de spitalizare pentru insuficiență cardiacă sau deces cardiovascular cu 23%, chiar și în combinație cu GLP-1RAs. De asemenea, acești inhibitori au redus progresia bolii renale cronice cu 33% și au încetinit pierderea anuală a funcției renale cu aproape 60% când sunt adăugați la GLP-1RAs, fără a ridica noi preocupări de siguranță.

Aceste descoperiri susțin utilizarea combinată a acestor medicamente pentru a îmbunătăți și mai mult rezultatele în rândul pacienților cu diabet de tip 2 care respectă recomandările ghidurilor clinice pentru ambele terapii, oferind o opțiune valoroasă în lupta împotriva complicațiilor diabetice legate de boli cardiovasculare și renale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-07-2024 | creare: 09-07-2024 | Vizite: 127
Bibliografie
Combined use of popular diabetes drugs likely to offer additional protection against heart and kidney disease, link: https://www.news-medical.net/news/20240708/Combined-use-of-popular-diabetes-drugs-likely-to-offer-additional-protection-against-heart-and-kidney-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale
  • Tratamentul diabetului
  • Un plasture poate fi folosit pentru gestionarea tratamentului la pacienții cu diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum