O creștere globală a temperaturii cu două grade va determina o creștere semnificativă a mortalității globale

©

Autor:

O creștere globală a temperaturii cu două grade va determina o creștere semnificativă a mortalității globale
Rata mortalității legată de temperaturile extreme va crește semnificativ în urma unei încălziri globale cu 2°C, raportează un nou studiu. În Anglia și Țara Galilor, mortalitatea legată de temperatură în cele mai calde zile ale anului va crește cu 42%, sub un astfel de scenariu. În cifre, numărul deceselor în cele mai călduroase zece zile ale anului va crește de la 117 la 166 pe zi.
În studiu, echipa a examinat impactul schimbărilor climatice asupra ratelor mortalității legate de temperatură în Anglia și Țara Galilor, concentrându-se pe riscul de mortalitate legată de căldură în timpul verii. Autorii au descoperit că o creștere a temperaturii globale influențează mortalitatea legată de temperatură în timpul verii, rata de crește fiind mult mai rapidă, neliniară, în cazul unor creșteri mai mari ale temperaturii.

La nivelurile actuale de încălzire globală de aproximativ 1,21°C, este observată o ușoară scădere a mortalității legate de temperatură în timpul iernii și un efect net minim în timpul verii, ceea ce înseamnă că, în general, la acest nivel de încălzire rezultatul este o ușoară scădere a ratei mortalității legate de temperatură. Rata de creștere accelerează în special la 2°C de încălzire, cu un risc mult mai mare care apare la o creștere a temperaturii mai mare de 2,5°C. Cercetătorii spun că încălzirea cu 3°C ar putea duce la o creștere de 75% a riscului de mortalitate în timpul căldurii.

Atunci când este reprezentată pe un grafic, relația dintre temperatură și mortalitate este aproximativ în formă de U, ceea ce înseamnă că, la temperaturi extrem de ridicate, cu care populația nu este obișnuită, riscul de mortalitate crește brusc pentru fiecare creștere a temperaturii medii zilnice.

sursa: Science Daily
foto: UCL News

Data actualizare: 10-03-2022 | creare: 10-03-2022 | Vizite: 409
Bibliografie
Higher risk of temperature-related death if global warming exceeds 2°C, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220307082322.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: