O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare

©

Autor:

O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
Opt alergene majore sunt responsabile de circa 90% dintre cazurile de alergii la alimente, mai exact: alunele, nucile, oul, laptele, grâul, soia, peștele și crustaceele.

Reacțiile alergice variază în funcție de persoană și pot include  prurit în jurul cavității orale, urticarie, greață și vărsături, dureri abdominale și diaree. În cazuri severe pot fi prezente edemul buzelor, al limbii și/ sau al gâtului, dispnee (dificultatea de a respira), hipotensiune, etc. Incidența acestor simptome grave ar putea constitui un indicator pentru anafilaxie, o reacție acută, posibil fatală, ce necesită îngrijire medicală imediată.

Cea mai sigură metodă de prevenire a acestor reacții este evitarea alergenului alimentar responsabil de aceste manifestări.

Însă, potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul științific Cell Reports o dietă bogată în fibre și vitamina A poate influența flora bacteriană intestinală astfel încât să prevină sau să suprime simptomele provocate de alergiile alimentare. 

Cercetarea s-a realizat pe modele animale. Cobaii au fost crescuți și ulterior selecționați astfel încât să fie alergici la alune. O parte dintre aceștia au fost apoi hrăniți cu o dietă bogată în fibre alimentare și vitamina A, care se găsesc în majoritatea fructelor și vegetalelor. Grupul de control a primit o alimentație cu un conținut mediu de fibre, zaharuri și calorii.

În grupul care a beneficiat de dieta bogată în fibre și vitamina A a fost observată o reducere a incidenței simptomelor alergice. Mai mult decât atât, în rândul acestora s-au identificat o serie de modificări la nivelul florei bacteriene din intestin care ar putea proteja împotriva reacțiilor alergice la alune.

Următoarea etapă a studiului a constat în analiza florei intestinale influențată de prezența fibrelor din alimentație, care a fost transferată la cobai cu intestinul steril (la care flora bacteriană normală era absentă) și cu alergie la proteinele din alune. Și în rândul acestora s-a putut observa o reducere a manifestărilor alergice, deși nu au primit în mod strict o alimentație bogată în fibre dietetice și vitamna A.

Mecanismul responsabil de aceste descoperiri îl constituie capacitatea bacteriilor intestinale de a de degrada fibrele din dietă, rezultând astfel acizi grași cu lanț scurt de atomi de carbon. Aceștia modulează funcția imună prin intermediul celulelor dentritice, care reglează răspunsul alergic. Vitamina A prezintă și ea un rol major în reglarea activității celulelor dentritice și prevenirea reacțiilor alergice.

Rezultatele au fost validate cu ajutorul unui nou experiment care a constat în administrarea timp de 3 săptămâni la cobaii susceptibili la alergii alimentare, a acizilor grași cu lanț scurt înainte de expunerea acestora la proteinele din alune. Răspunsul alergic în cazul acestora a fost diminuat.

Concluziile cercetării necesită însă confirmarea și în cazul oamenilor. Acestea subliniază importanța unei diete bogate în fibre alimentare, provenite în special din legume, vegetale și fructe bogate în vitamina A, pentru sănătatea organismului, dar mai ales pentru reducerea riscului alergic, o patologie care prezintă o incidență îngrijorător de crescută.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 16-02-2019 | creare: 28-06-2016 | Vizite: 1186
Bibliografie
High-fiber diet alters gut bacteria to protect against food allergy, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/311218.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • Alergiile alimentare și tipurile de personalitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.