O dietă care imită postul poate ameliora simptomele bolii Alzheimer, încetinind totodată declinul cognitiv

©

Autor:

O dietă care imită postul poate ameliora simptomele bolii Alzheimer, încetinind totodată declinul cognitiv
Un studiu efectuat pe șoareci de laborator, modificați genetic pentru a dezvolta boala Alzheimer, sugerează faptul că cicluri scurte ale unei diete care imită postul pot reduce inflamația și pot întârzia declinul cognitiv. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, faptul că după adoptarea dietei este înregistrată o reducere a nivelurilor proteinei tau hiperfosforilată și a peptidelor de beta-amiloid, indicatori comuni ai bolii Alzheimer.
Dieta care imita postul presupune consumul unor cantități medii sau mari de grăsimi nesaturate și redus de proteine și carbohidrați. Concepută pentru a imita efectele postului, dieta este una subcalorică și oferă totalitatea nutrienților necesari organismului.

În studiu, cercetătorii au comparat șoareci sănătoși cu două modele de șoareci cu diferite forme de Alzheimer. Pe parcursul studiului, toți șoarecii au fost hrăniți cu dieta care imita postul pentru 4-5 zile, de două ori pe lună. În restul zilelor, șoarecii au putut avea o alimentație normală. La șoarecii din grupurile cu Alzheimer hrăniți cu dieta, cercetătorii au remarcat reduceri promițătoare ale beta-amiloidului, o peptidă care formează plăcile de aterom, cât și ale proteinei tau, o altă patologie a bolii Alzheimer, în comparație cu șoarecii care au consumat o dietă standard.

Datele inițiale indică faptul că dieta este sigură și poate fi urmată fără probleme de către pacienții cu insuficiență cardiacă ușoară sau cu semne precoce ale bolii Alzheimer. Studii anterioare care au analizat efectele dietei au indicat și alte beneficii importante ale acesteia, precum reducerea greutății corporale prin pierderea unor mase importante de grăsime, fără a pierde și din masa musculară, sau regresia diabetului de tip 2.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-09-2022 | creare: 30-09-2022 | Vizite: 328
Bibliografie
Fasting-mimicking diet reduces signs of dementia in mice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220927144320.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezultatele privind beneficiile cognitive ale curcuminului sunt promițătoare
  • Terapia genetică în boala Alzheimer menține capacitatea de învățare și memoria
  • Antrenarea constantă a creierului poate întârzia apariția bolii Alzheimer cu 5 ani
  •