O dietă sănătoasă poate îmbunătăți calitatea somnului și reduce riscul de apnee în somn

©

Autor:

O dietă sănătoasă poate îmbunătăți calitatea somnului și reduce riscul de apnee în somn
Un studiu recent publicat în jurnalul Sleep Health a evaluat asocierea dintre calitatea dietei și diversele rezultate ale somnului într-o cohortă de adulți albi și negri de ambele sexe. Cercetătorii au investigat dacă există o legătură între calitatea dietei și apariția apneei în somn, modelele de somn sănătoase și insomnie.
Cohorta de studiu a fost formată din indivizi care au completat chestionare de somn și evaluări ale dietei între anii 2013 și 2016. Chestionarul de frecvență a alimentelor a fost utilizat pentru a evalua dieta, iar indicele de alimentație sănătoasă alternativă și modelul alimentar mediteraneean alternativ au fost utilizate pentru a construi modele de dietă.

Din aproape 1.300 de persoane, puțin peste 800 de indivizi au fost incluși în analiză. Rezultatele au arătat că o calitate mai ridicată a alimentelor, așa cum a fost determinată folosind scorurile AHEI 2010 (scor al calității dietei, folosit în cercetare pentru a evalua cât de sănătos este un anumit regim alimentar), a fost asociată cu un scor redus de risc de apnee în somn după ajustare. Calitatea mai ridicată a alimentelor a fost asociată cu scoruri reduse de risc de apnee în somn în rândul populațiilor semi-rurale, cu venituri mai mici din sud-estul SUA.

Descoperirile sugerează că o dietă de înaltă calitate poate avea un impact pozitiv asupra somnului și pot fi incluse în intervențiile de sănătate care pot îmbunătăți eficacitatea terapiilor de somn, reducând în același timp riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Autorii recomandă tuturor persoanelor să adopte obiceiuri alimentare sănătoase pentru a promova un somn sănătos și a reduce riscul de afecțiuni legate de somn.

sursa: News Medical
foto: Prostock-studio / Shutterstock.com

Data actualizare: 02-05-2023 | creare: 02-05-2023 | Vizite: 189
Bibliografie
Healthy eating lowers risk of sleep apnea, link: https://www.news-medical.net/news/20230427/Healthy-eating-lowers-risk-of-sleep-apnea.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal
  • Pentru cele mai bune rezultate, tratează insomnia înainte de apneea în somn
  • Cercetătorii au descoperit o nouă țintă terapeutică pentru apneea în somn
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum