O femeie cu un simţ neobişnuit al mirosului inspiră realizarea unui test pentru detectarea bolii Parkinson

Data publicării: 19-12-2017

Oamenii de ştiinţă sunt pe cale să afle cauza mirosului specific persoanelor care suferă de boala Parkinson, o reuşită ce ar putea contribui la conceperea primului test pentru diagnosticarea timpurie a acestei boli, relatează luni BBC.

O echipă din Manchester, Marea Britanie, a identificat anumite molecule care par a fi prezente în pielea pacienţilor care suferă de boala Parkinson. Descoperirea a fost realizată după ce Joy Milne, din Perth, Scoţia, i-a uimit pe medici cu abilitatea sa de a detecta afecţiunea cu ajutorul mirosului.

Una din 500 de persoane din Marea Britanie suferă de Parkinson, o boală progresivă a sistemului nervos ce afectează deplasarea, vorbirea şi somnul.

În prezent, nu există un test prin care să poată fi identificată această boală, diagnosticarea fiind realizată prin observarea simptomelor - aceeaşi metodă utilizată la diagnosticarea în premieră a acestei afecţiuni, în 1817, de către James Parkinson.

Acest lucru se poate schimba, însă, datorită lui Joy Milne, al cărei soţ, Les, a aflat de la medici la vârsta de 45 de ani că suferea de Parkinson.

Cu circa un deceniu înainte de acest diagnostic, Joy a observat la el un miros neobişnuit de mosc. ''Am trecut printr-o perioadă tumultuoasă, când el avea circa 34 sau 35 (de ani), iar eu îi tot spuneam: 'Nu ai făcut duş. Nu te-ai spălat bine pe dinţi'. Era un miros nou... nu ştiam ce era. Continuam să îi spun, iar el a devenit destul de supărat. Aşa că a trebuit să tac'', a povestit Milne, fostă asistentă medicală.

Ea a asociat boala cu mirosul abia după ce a cunoscut oameni care emanau un iz similar, în cadrul unui grup de suport pentru pacienţi cu Parkinson din Marea Britanie.

Ulterior, Milne a împărtăşit constatarea oamenilor de ştiinţă prezenţi în cadrul unei conferinţe. Mai târziu, în urma unor investigaţii, Tilo Kunath de la Universitatea din Edinburgh a confirmat constatarea femeii.

Cercetătorii i-au dat lui Milne să miroasă douăsprezece tricouri nemarcate, dintre care şase fuseseră utilizate de pacienţi cu Parkinson, iar celelalte şase de voluntari care nu fuseseră diagnosticaţi cu această boală. Ea a identificat corect toate tricourile purtate de cei care aveau Parkinson şi încă un tricou ce aparţinea unui participant din grupul de control. Trei luni mai târziu, Milne a aflat că această persoană fusese la rândul său diagnosticată cu Parkinson în urma testelor.

''Ea ne-a indicat că acest individ avea Parkinson înainte ca el să ştie acest lucru, înainte ca oricine altcineva să ştie'', a declarat dr. Kunath pentru sursa citată. ''Atunci am început s-o cred că putea cu adevărat să detecteze Parkinson după mirosul transferat pe un tricou purtat de persoana cu această boală", a adăugat medicul.

Soţul lui Milne a decedat în 2015, la vârsta de 65 de ani.

În prezent nu există niciun remediu pentru această afecţiune, iar ultima promisiune pe care ea i-a făcut-o soţului ei a fost că va investiga capacitatea sa deosebită şi modul în care poate ajuta alte persoane.

Dr. Kunath a apelat la ajutorul profesoarei Perdita Barran, expertă în analize chimice în cadrul Universităţii din Manchester, pentru a încerca să izoleze moleculele care alcătuiesc mirosul pe care Milne este capabilă să-l perceapă.

Echipa condusă de Barran a colectat mostre de la pacienţi cu Parkinson şi de la un grup de control şi le-a analizat cu ajutorul unui spectrometru de masă. Primul set de rezultate a indicat prezenţa a zece molecule prezente la persoanele cu Parkinson.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester şi de la Medical Detection Dogs au anunţat vara trecută că vor începe testele pentru detectarea prezenţei moleculelor specifice bolii Parkinson cu ajutorul câinilor antrenaţi în acest sens, ţinând cont că simţul mirosului acestor patrupede este de 40 de ori mai dezvoltat decât cel al oamenilor obişnuiţi şi au fost obţinute în trecut rezultate pozitive în cadrul unor experimente similare pentru ''mirosirea'' cancerului.
Sursa: Agerpres, 19-12-2017, Vizualizari 265
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.