O groapă comună din secolul XIII dezvăluie detalii despre victimele atacului mongol de la Yaroslavl (Rusia)

Data publicării: 12-09-2019

În iarna anului 1238, mongolii au atacat oraşul rusesc Yaroslavl, au reuşit să străpungă fortificaţiile şi a urmat o baie de sânge în care au murit sute sau chiar mii dintre locuitori. Analizele ADN realizate asupra rămăşiţelor victimelor acestui măcel, descoperite în gropi comune, au dus la identificarea unei familii şi oferă şi alte informaţii despre oamenii care locuiau în acest oraş în secolul XIII, conform unui material publicat miercuri de Live Science.

După masacru, cadavrele au fost lăsate să se descompună pe străzi şi ulterior au fost adunate şi îngropate în gropi comune. Cercetători de la Institutul pentru Fizică şi Tehnologii de la Moscova au analizat ADN prelevat de la rămăşiţele umane din una dintre gropile comune şi au descoperit că trei dintre victime - două femei şi un bărbat tânăr - făceau parte din aceeaşi familie: bunică, mamă şi nepot.

Bunica avea cel puţin 55 de ani, fiica sa între 30 şi 40 de ani, iar nepotul nu depăşise vârsta de 20 de ani. Groapa comună în care au fost descoperite aceste cadavre este una dintre cele 9 gropi ale morţii descoperite la Yaroslavl. În total, în aceste gropi au fost descoperite peste 300 de cadavre, conform unei comunicări ştiinţifice organizate între 26 şi 28 august la Institutul de Cercetare Anuchin şi la Muzeul de Antropologie din Moscova.

Examinări anterioare ale osemintelor de către antropologi au sugerat că cei trei ar putea fi înrudiţi pentru că împărţeau anumite caracteristici ale craniilor şi toţi trei sufereau de spina bifida, un defect din naştere ereditar, care duce la dezvoltarea insuficientă a şirei spinării.

În groapa comună în care se aflau cei trei membri ai aceleiaşi familii, se mai aflau 13 cadavre. Groapa a fost descoperită în "centrul vechi" al oraşului Yaroslavl, în interiorul citadelei.

Conform antropologilor, această familie avea un status social ridicat. Dinţii lor erau mai cariaţi decât cei ai altor victime ale acestui atac mongol, ceea ce indică faptul că membrii acestei familii mâncau constant miere - semn al unui rang înalt.

Analiza genetică a mai identificat un posibil al patrulea membru al acestei familii, o rudă pe linie maternă, îngropată în apropiere.

Săpăturile arheologice derulate la Yaroslavl în perioada 2005 - 2006 au determinat că masacrul s-a produs în luna februarie a anului 1238. Speciile şi stadiul de dezvoltare al fosilelor de viermi (larve de muşte) descoperite printre cadavrele din gropile comune indică faptul că muştele şi-au depus ouăle pe cadavre într-o perioadă cu vreme caldă. Această descoperire sugerează că, probabil, aceste cadavre au fost lăsate neîngropate timp de câteva luni.

"Aceşti oameni au fost ucişi, iar corpurile lor au rămas în zăpadă foarte mult timp", până la venirea primăverii, conform lui Asya Engovatova, şefa şantierului arheologic de la Yaroslavl şi director adjunct al Institutului de Arheologie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe.

"În aprilie sau mai, muştele au început să-şi depună ouăle pe aceste cadavre care au fost îngropate la sfârşitul lui mai sau la începutul lui iunie într-o groapă comună săpată chiar pe proprietatea pe care au trăit", conform lui Engovatova.

Hoarda mongolă care a invadat Rusia şi a decimat populaţia din Yaroslavl la începutul secolului XIII era condusă de Batu Han, nepot al temutului Genghis Han, cel care a înfiinţat imperiul mongol cunoscut drept "Hoarda de Aur".
Sursa: Agerpres, 12-09-2019, Vizualizari 150
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.