O metodă contraceptivă pentru bărbați având la bază un hidrogel

©

Autor:

O metodă contraceptivă pentru bărbați având la bază un hidrogel
În timp ce femeile au numeroase opțiuni de contracepție pe termen lung, în cazul bărbaților variantele sunt limitate. Vasectomia este singura metodă eficientă pe termen lung valabilă în cazul bărbaților, însă recent a fost dezvoltată o nouă tehnică, non-hormonală, mai exact un gel injectabil al cărui efect este reversibil.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Basic and Clinical Andrology. Conform acestuia, disponibilitatea și utilizarea contraceptivelor prezintă implicații majore pentru sănătatea publică și starea generală de sănătate. La nivel mondial, sunt estimate aproximativ 85 milioane de sarcini nedorite anual, jumătate dintre ele finalizându-se cu un avort.

Deși vasectomia este sigură și eficientă pe termen lung, este permanentă, iar reversia sa este extrem de costisitoare, dificil de realizat și nu prezintă succes garantat pentru restabilirea fertilității în toate cazurile.

Specialiștii s-au gândit la o metodă care să nu implice homoni, axându-se pe vasele deferente care transportă sperma de la testicule, mai exact o metodă având la bază un gel. Acesta a fost testat deja pe un eșantion de 12 cobai, prezentând eficiență.

Gelul, numit Vasalgel, trebuie injectat în vasele deferente și are la bază acid maleic-stiren ce se dizolvă în dimetil-sulfoxid. Au fost folosite două concentrații diferte, una cu 100% acid maleic-stiren și alta cu 80% acid și 20% anhidrida acestuia. După injectarea gelului, acesta formează un hidrogel ce aderă la pereții vaselor deferente, formând o barieră moale semi-permeabilă. Hidrogelul permite unor molecule solubile, cum este apa, să treacă, însă nu și structurilor de dimensiuni mai mari, cum sunt spermatozoizii, aceștia fiind resorbiți de organism.

După analiza materialului seminal la cei 12 șoareci, cercetătorii au ajuns la concluzia că 11 dintre aceștia au prezentat azoospermie, adică absența spermatozoizilor din materialul seminal prelevat. Deși la un cobai s-a detectat inițial o cantate de spermatozoizi, efectul s-a redus ulterior.

Efectele au fost benefice în cazul ambelor concentrații utilizate, iar eficiența gelului ar putea dura 12 luni. La grupul de șoareci, cercetătorii au putut înlătura cu succes gelul din organism, restabilind cursul normal al spermei și fertilitatea. Pentru anul 2016 este plănuit un studiu clinic pe subiecți umani pentru a i se stabili eficiența.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 31-03-2016 | creare: 31-03-2016 | Vizite: 1977
Bibliografie
Male birth control: non-hormonal injection could be effective, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/308466.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasturele inteligent cu funcții multiple
  • Contraceptivul on-off pentru bărbați
  • Contraceptivele hormonale pot crește riscul de depresie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum