O nouă imunoterapie pentru lupta împotriva cancerului

©

Autor:

O nouă imunoterapie pentru lupta împotriva cancerului
Sophie Lucas, de la Institutul Universității Louvain de Duve, și echipa sa au reușit să neutralizeze o moleculă care blochează sistemul imunitar împotriva cancerului. Cercetătorii au observat că această nouă imunoterapie crește acțiunea unei alte imunoterapii cunoscute, dar nu întotdeauna eficiente, și face posibilă regresia tumorii.
Această descoperire foarte promițătoare în lupta împotriva cancerului a fost publicată în revista Nature Communications.

Imunoterapia împotriva cancerului constă în manipularea răspunsurilor imune prezente în mod natural în organismul uman, pentru a combate cancerul. Adesea, aceste răspunsuri imune sunt blocate de celule sau molecule și astfel împiedicate să omoare celulele canceroase. Astfel, tumorile sunt capabile să se stabilească într-o zonă și să crească.

În 2004 Sophie Lucas a început să studieze blocarea apărării imune în tumori, pentru a înțelege modul de funcționare a celulelor despre care se crede că sunt imunosupresoare (care blochează răspunsurile imune ale corpului). Obiectivul a fost identificarea și îndepărtarea acestora, stimulând astfel anticorpii să acționeze împotriva tumorii. Celulele identificate au fost limfocitele T reglatoare (Tregs), care sunt imunosupresoare puternice în cazul pacienților cu cancer. În 2009, profesorul Lucas a descoperit GARP, o moleculă situată la suprafața limfocitelor T reglatoare.

În 2018, Lucas a reușit în cele din urmă să înțeleagă rolul moleculei GARP: aceasta acționează ca un mesager pentru Tregs, transmițând semnale care blochează răspunsurile imune. Ea a dezvoltat anticorpi anti-GARP pentru a putea neutraliza și împiedica mesagerul să își trimită semnalele de blocare. Această descoperire importantă a fost publicată în revista Science.

În august 2020, revista Nature Communications a publicat rezultatele primelor teste efectuate de profesorul Lucas și echipa sa. Oamenii de știință au reușit să neutralizeze limfocitele T reglatoare la șoareci cu cancer, folosind anticorpi anti-GARP. Dacă mesagerul este neutralizat, răspunsurile imune nu sunt blocate și pot elimina din nou celulele canceroase. Astfel, tumora regresează rapid, cu condiția ca anticorpii anti-GARP să fie combinați cu o altă imunoterapie (anticorpi anti-PD1). În acest fel, echipa de cercetători combină două abordări complementare de imunoterapie, acționând în moduri diferite asupra sistemului imunitar, pentru a crește eficacitatea tratamentului împotriva cancerului.

În continuare, urmează a se efectua teste asupra oamenilor pentru a gasi soluția mai eficientă în lupta împotriva cancerului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-05-2021 | creare: 16-09-2020 | Vizite: 601
Bibliografie
New immunotherapy to beat cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200911093016.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •