O nouă legătură între dietă, celulele stem intestinale și boli, identificată de cercetători

©

Autor:

O nouă legătură între dietă, celulele stem intestinale și boli, identificată de cercetători
Mecanismele moleculare care explică incapacitatea celulelor intestinale de adaptare la schimbările apărute în alimentație au reprezentat un subiect de studiu pentru cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München.
Folosind un model de șoarece, cercetătorii au investigat efectele unei diete bogate în zahăr și grăsimi și au comparat-o cu un grup de control, iar ipoteza lor principală este că celulele stem intestinale joacă un rol special în inadaptarea celulelor intestinale la schimbările nutriționale.

Intestinul este esențial pentru menținerea echilibrului energetic și reacționează întotdeauna rapid la schimbările nutriționale, folosindu-se de celulele intestinale specializate în absorbția componentelor alimentare sau în secreția de hormoni. La oamenii adulți, celulele intestinale se regenerează la fiecare cinci până la șapte zile. Capacitatea de regenerare și de dezvoltare în mod constant a celulelor intestinale din celulele stem intestinale este crucială pentru adaptabilitatea naturală a sistemului digestiv. Cu toate acestea, o dietă pe termen lung, bogată în zahăr și grăsimi, perturbă această adaptare și poate contribui la dezvoltarea obezității, a diabetului de tip 2 și a cancerului gastrointestinal.

„Primul lucru pe care l-am observat a fost că intestinul subțire crește foarte mult în dimensiune în urma unei dietei bogate în calorii. Folosind noi tehnici de învățare automată, am descoperit că celulele stem intestinale se divid și se diferențiază semnificativ mai repede la șoarecii care au o dietă nesănătoasă.”, a declarat autorul studiului, Anika Böttcher, cercetător în cadrul Centrului de diabet Helmholtz din cadrul Institutului Helmholtz din München.

Cercetătorii emit ipoteza că acest lucru se datorează unei suprareglări a căilor de semnalizare relevante, care este asociată cu o accelerare a creșterii tumorii în multe tipuri de cancer. „Acesta ar putea fi o legătură importantă: dieta influențează semnalizarea metabolică, ceea ce duce la creșterea excesivă a celulelor stem intestinale și, în cele din urmă, la un risc crescut de cancer gastrointestinal”, spune Böttcher.

Cu ajutorul tehnicilor de înaltă rezoluție, cercetătorii au reușit să studieze și tipuri de celule rare din intestin, de exemplu, celulele secretoare de hormoni. Printre descoperirile lor, ei au reușit să arate că o dietă nesănătoasă duce la o reducere a celulelor producătoare de serotonină din intestin. Constatările din studiu duc la o nouă înțelegere a mecanismelor bolilor asociate cu o dietă bogată în calorii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-11-2021 | creare: 24-11-2021 | Vizite: 321
Bibliografie
Researchers discover new link between diet, intestinal stem cells and disease, link: https://www.news-medical.net/news/20211121/Researchers-discover-new-link-between-diet-intestinal-stem-cells-and-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele stem din placentă ar putea revoluționa medicina regenerativă
  • Imortalitatea celulelor stem
  • Terapia cu celule stem ar putea anula efectele menopauzei premature, restabilind fertilitatea
  •