O nouă metodă de livrare țintită a medicamentelor ce le dublează durata de acțiune

©

Autor:

O nouă metodă de livrare țintită a medicamentelor ce le dublează durata de acțiune
Diferite materiale, molecule sau substanțe au revoluționat domeniul științelor din ultimii ani. Compușii tip MOFs (metal-organic-frameworks) au dus la îmbunătățirea considerabilă a performanțelor chimice ale diferitelor materiale și substanțe. Aceștia au fost utilizați recent de către cercetătorii din cadrul  Universității Northwestern pentru a extinde viteza și durata de acțiune a ibuprofenului, rezultat ce poate favoriza efectele analgezice ale medicamentului.

MOFs sunt structuri formate dintr-o rețea de molecule metalice și organice. Prin schimbarea componentelor unei astfel de structuri, i se schimbă și funcțiunea. Una dintre cele mai mari utilizări ale acestora este că pot îngloba arii mari de suprafață într-un formă mai mică.

În cercetarea curentă, oamenii de știință un folosit o structură MOFs cu ciclodextrină (moleculă de zahăr aranjată sub formă circulară) și cationi metalici pentru a îngloba molecule ale medicamentului anti-inflamator și analgezic ibuprofen.

Sistemul de livrare a medicamentului a fost testat pe cobai, observându-se că a ajuns în sistemul sangvin în 10-20 minute, la fel ca în cazul preparațiilor de gel lichid, dar efectul a fost de două ori mai lung. În cazul dozajelor utilizate în studiu, timpul de înjumătățire a fost de două ore, cumparativ cu cel de o oră în cazul sărurilor de ibuprofen în gel lichid.

Ciclodextrinele de la baza MOFs sunt cunoscute pentru efectele de creștere a biodisponibilității și stabilității medicamentelor.

Cercetătorii menționează că vor colabora cu anumite companii farmaceutice pentru a explora posibilele beneficii ale MOFs pentru formularea de noi tehnologii de livrare localizată a medicamentelor.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Molecular Pharmaceutics.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 06-02-2019 | creare: 02-05-2017 | Vizite: 830
Bibliografie
New drug-delivery method doubles duration of ibuprofen, link: https://newatlas.com/mof-doubles-duration-of-ibuprofen/49227/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea ibuprofenului – între uz și abuz
  • Administrarea antibioticelor oftalmologice intracornean
  • De ce nu se recomandă administrarea zilnică de ibuprofen pentru prevenția Alzheimerului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum