O nouă opțiune terapeutică pentru carcinoamele capului și gâtului, conform unui studiu

©

Autor:

O nouă opțiune terapeutică pentru carcinoamele capului și gâtului, conform unui studiu
Carcinoamele localizate la nivelul capului și al gâtului reprezintă al șaselea tip de cancer ca frecvență din întreaga lume, cu un prognostic nefavorabil, fiind letal pentru aproximativ jumătate de milion de oameni anual. Rata copleșitoare de deces pentru această afecțiune oncologică se datorează în mare măsura infecției cu papilomavirusul uman (HPV), care prezintă alternative limitate de tratament. Pentru a combate această situație și pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților oncologici, o echipă de cercetare condusă de Lorenz Kadletz-Wanke de la Departamentul de Otorinolaringologie și Chirurgie a Capului și Gâtului din cadrul Medical University of Vienna a propus o nouă opțiune terapeutică în cadrul unui studiu publicat recent.
În mod obișnuit, carcinoamele de la nivelul capului și al gâtului sunt determinate de consumul excesiv de alcool și de tutun. Cu toate acestea, în ultimul deceniu numărul de cazuri de tumori de la acest nivel determinate de infecția cu HPV a crescut considerabil, devenind subiectul a numeroase studii și lucrări științifice. În urma diagnosticului de carcinom de cap sau de gât determinat de infecția cu HPV, medicii oncologi inițiază planul terapeutic constituit din ședințe de chimioterapie, susținute de ședințe suplimentare de radioterapie externă. Aceste terapii, deși au drept țintă țesutul tumoral, afectează și celulele sănătoase ale organismului. Răspunsurile modeste ale pacienților la tratament provin, pe de-o parte, din agresivitatea acestui tip de cancer și, pe de altă parte, din imposibilitatea administrării întregului plan de tratament odată cu apariția reacțiilor adverse sistemice, cum ar fi cele de cădere a părului, de greață, de afectare a mucoasei bucale și dezvoltarea de anemie.

În studiul de față, cercetătorii au analizat în amănunt markerii tumorali în infecția cu HPV. Scopul inițial al experimentului a fost de a identifica analizele utile în estimarea ratei de supraviețuire pentru pacienții cu carcinom la cap și gât HPV-pozitiv. Astfel, a fost identificată proteina de legare a Creb (prescurtată CBP). Această proteină este importantă prin rolul său de control pentru diverse programe celulare, fiind, printre altele, și un element cheie în cadrul carcinogenezei. CBP s-a dovedit a fi chiar mult mai activă în tumorile capului și ale gâtului induse de HPV decât în alte tipuri de tumori.

Utilizând această informație valoroasă, oamenii de știință au inițiat ulterior demersurile de a crea un nou medicament oncologic pe bază de inhibitor pentru proteina CBP pentru carcinoamele de cap și gât. Inhibitorii CBP reprezentau deja medicamente aflate în curs de dezvoltare pentru tumorile maligne agresive, însă studiul de față aduce argumente suplimentare pentru grăbirea studiilor clinice, prezentând un potențial semnificativ.

Lorenz Kadletz-Wanke, autorul principal al studiului, a afirmat: „Pentru pacienții cu carcinom al capului și al gâtului HPV-pozitiv, tratamentul cu inhibitori CBP are avantajul de a fi extrem de țintit, mai degrabă decât să afecteze întregul corp, cum se întâmplă prin metodele tradiționale de tratament oncologic. De asemenea, este mai bine tolerat decât chimioterapia sau radioterapia convențională și acest lucru ar îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților afectați.”

sursa: Science Daily
foto: MedUni Vienna

Data actualizare: 28-04-2022 | creare: 28-04-2022 | Vizite: 331
Bibliografie
Study reveals new therapeutic option for head and neck carcinomas, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220419103227.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă combinație de medicamente poate activa sistemul imun înnăscut pentru a contracara creșterea tumorilor
  • O nouă terapie produce în masă celule antitumorale pentru a trata cancerul și bolile de sânge
  •