O noua terapie pentru pacientii cu HIV

Data publicării: 22-10-2008

Rezistenta dezvoltata la tratamentele curente de pacientii cu HIV/SIDA reprezinta una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta specialistii, de aceea lansarea unei noi terapii ofera o noua optiune mai multor persoane HIV pozitive, a declarat, miercuri, profesor dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".
Miercuri a fost lansata o noua terapie pentru pacientii cu HIV/SIDA supusi mai multor scheme terapeutice si care au dezvoltat rezistenta. Maraviroc este primul produs al unei noi clase de medicamente orale adresate pacientilor infectati cu HIV. In combinatie cu alte medicamente antiretrovirale, este indicat pentru tratamentul pacientilor adulti infectati cu virusul HIV, aflati sub tratament antiretroviral si cu tropism detectabil numai pentru CCR-5. Studiile arata ca intre 50-78% dintre pacientii HIV pozitiv prezinta aceasta caracteristica, a explicat specialistul.
Medicamentul are un mecanism de actiune inovator, blocheaza accesul viral in celule: in loc sa actioneze impotriva virusului HIV in interiorul globulelor albe, asa cum actioneaza celelalte tratamente, acesta impiedica patrunderea virusului in leucocite prin blocarea caii de acces (co-receptorul CCR-5).
In Romania, sunt, in prezent, 9.628 de pacienti, dintre acestia 6.603 sunt cu scheme de tratament foarte active.
Adrian Streinu-Cercel a spus ca, pana acum, au fost tratati cu aceasta terapie 19 pacienti eligibili, alti 6 asteapta testele de profil, care se fac numai in SUA. Costul screeningului este de 1.200 de dolari si este suportat de compania Pfizer, producatoarea noului medicament.
In prezent, sunt 7 clase de antiretroviarle, intre care si noul medicament care constituie o speranta pentru cei care au fost supusi mai multor scheme de tratament si au dezvoltat rezistenta.
"Virusul este foarte parsiv, el isi creeaza sanctuare la nivelul sistemului nervos central si in organele genitale unde medicamentele patrund mai greu", a explicat specialistul.
Maraviroc urmeaza sa fie introdus pe lista medicamentelor gratuite. In prezent intre 8% si 12% dintre pacienti sunt multirezistenti. Pentru a primi aceasta terapie trebuie ca pacientii sa indeplineasca anumite criterii.
La sfarsitul lunii septembrie, Maraviroc a primit Premiul Galien USA 2008 pentru cea mai buna molecula. Considerat echivalentul Premiului Nobel pentru cercetare si dezvoltare inovatoare in domeniul medicinei, Premiul Galien este acordat in Statele Unite de catre o comisie formata din 11 membri, dintre care 7 laureati ai Premiului Nobel, fondatorii unor importante companii de biotehnologie si editorii celor mai importante reviste stiintifice in domeniul biologiei, a declarat, la randul sau, dr. Radu Vasilescu, de la Pfizer.
Autorizarea Maraviroc de catre Comisia Europeana se bazeaza pe datele la 48 de saptamani provenite din cele doua studii clinice MOTIVATE, studii dublu-orb, cu control placebo, aflate in plina desfasurare.
Datele acestor studii arata ca Maraviroc, in asociere cu terapia standard optimizata (TSO), a determinat o reducere substantial mai mare a incarcaturii virale.
In plus, un numar mai mare decat dublu dintre pacientii tratati cu Maraviroc plus terapie optimizata au atins un nivel de incarcatura virala nedetectabila la 48 de saptamani, in comparatie cu pacientii care au primit doar TSO.
'Specialistii pot acum controla mai bine infectia HIV pentru acei pacienti care dezvolta rezistenta la tratamentele existente. Studiile arata ca peste 25% din pacientii HIV pozitiv se confrunta cu aceasta problema. Maraviroc reprezinta o importanta optiune aditionala pentru tratamentul pacientilor adulti infectati cu HIV aflati sub tratament antiretroviral si cu tropism detectabil numai pentru CCR-5', a subliniat prof. dr. Streinu.
Sursa: Agerpres, 22-10-2008, Vizualizari 535
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.