O operație de scădere în greutate fragilizeaza oasele la adolescenți

Obezitatea la copii este o problemă de sănătate publică a cărei incidență a crescut în ultimii 10 ani. Atât la copii, cât și la adulți, gastrectomia subtotală laparoscopică (sleeve gastrectomy) este operația de scădere în greutate cel mai frecvent utilizată.
Gastrectomia subtotală laparoscopică presupune îndepărtarea a aproximativ 75% din stomac, pentru a restricționa aportul de alimente și a determina scăderea în greutate. Din 2005 până în 2014 numărul de operații de acest tip a crescut de 100 de ori.
La populația adultă, chirurgia bariatrică poate avea efecte adverse pe termen lung asupra osului, crescând riscul de fracturi.
Studiul a inclus 52 de adolescenți cu obezitate moderat-severă, dintre care 26 au efectuat gastrectomie subtotală laparoscopică, iar 26 au reprezentat grupul control. Vârsta medie a participanților era de 17,5 ani iar indicele de masă corporală mediu, de 45. Obezitatea presupune un indice de masă corporală peste 30. Din total, 38% dintre participanți erau de sex feminin. Înainte și la 12 luni după operație (sau absența operației), pacienții au efectuat CT de coloană vertebrală lombară, pentru a evalua densitatea minerală osoasă.
Studiile recente au arătat că grăsimea de la nivelul măduvei spinării este influențată de modificările alimentare, putând fi un semn al calității osului. Prin urmare, pentru a evalua grăsimea de la nivelul măduvei spinării din coloana vertebrală lombară, pacienții au efectuat spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară.
La un an după operație, adolecenții la care s-a intervenit prin gastrectomie subtotală laparoscopică au pierdut 34 de kilograme. La polul opus, la grupul control nu s-a obiectivat o scădere semnificativă în greutate. În comparație cu grupul control, cei care au efectuat gastrectomia au raportat o creștere importantă a grăsimii măduvei spinării și o scădere a densității osoase la nivelul coloanei lombare.
În concluzie, deși gastrectomia subtotala laparoscopică determină o scădere în greutate, îmbunătățind statusul metabolic al pacienților, ea are efecte negative asupra osului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Amigdalele, folosite în teste de laborator pentru analiza efectului medicamentelor asupra celulelor imune
- Semnele de epuizare cronică, detectate în transpirație
- Un nou test de sânge are o predictibilitate mai mare a riscului de boli
- Instruirea corectă a personalului medical poate reduce mortalitatea pacienților cu 13% (studiu)
- Gastric Sleeve - informatii/recomandari
- Recuperare dupa gastrectomie totala
- Ce pot sa mananc dupa gastrectomie subtotala?