O posibilă legătură bidirecțională între boala inflamatorie intestinală și depresie

©

Autor:

O posibilă legătură bidirecțională între boala inflamatorie intestinală și depresie
Un nou studiu al cercetătorilor de University of Southern California arată că pacienții care au fost diagnosticați cu boală inflamatorie intestinală prezintă un risc de nouă ori mai mare de a dezvolta depresie decât restul oamenilor, în timp ce rudele lor de grad 1 care nu prezentau această afecțiune au înregistrat un risc dublu de apariție a depresiei. Cercetătorii numesc legătura dintre cele două afecțiuni bidirecțională, deoarece în cadrul studiului s-a observat faptul că pacienții care suferă de depresie prezintă un risc de două ori și jumătate mai mare de a dezvolta boală inflamatorie intestinală.
Bing Zhang, doctor gastroenterolog la Keck Medicine și co-autor al studiului, afirmă că studiul pe care l-a realizat alături de echipa sa a dezvăluit o suprapunere clinică între cele două afecțiuni și este primul care tratează posibilitatea ca legătura dintre acestea să fie de natură reciprocă. Studiul a fost realizat prin analiza datelor a 20 de milioane de persoane incluse în baza de date taiwaneză National Health Insurance Research Database și urmărirea acestora timp de 11 ani, pentru a observa incidența bolii inflamatorii intestinale și a depresiei la ei și la rudele de grad 1.

Doctorul subliniază faptul că la apariția acestor afecțiuni contribuie numeroși factori, inclusiv factori de stres, microbiomul intestinal și factori de natură genetică, însă legătura de cauzalitate dintre boala inflamatorie intestinală și depresie este oarecum înțeleasă, întrucât cea dintâi cauzează o scădere importantă a calității vieții persoanelor care se confruntă cu aceasta. În plus, depresie poate apărea și în rândul membrilor familiei din cauza greutății pe care o reprezintă îngrijirea persoanelor care prezintă această tulburare.

Oamenii de știință declară, în schimb, că au fost surprinși să descopere că relația de cauzalitate funcționează și invers, astfel că persoanele care au fost afectate de depresie au prezentat un risc mai mare de apariția a unei boli inflamatorii intestinale decât cele care nu prezentau această afecțiune. Doctorul menționează faptul că o explicația ar putea fi reprezentată de legătura dintre cele două sisteme, astfel încât inflamația creierului întâlnită în depresie ar putea determina inflamația tractului gastrointestinal, semnul caracteristic al bolii inflamatorii intestinale. În schimb, motivul pentru care unele rude ale persoanelor ce suferă de astfel de tulburări intestinale sunt afectate de depresie este incomplet elucidat.

sursa: Science Daily
foto: Shutterstock

Data actualizare: 08-06-2022 | creare: 08-06-2022 | Vizite: 544
Bibliografie
New study shows bidirectional link between inflammatory bowel disease and depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220602095100.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum