O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19

O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19

©

Autor:

O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
Vaccinarea completă, cu minimum două doze de vaccin, reprezintă singura modalitate prin care poate fi scăzut riscul de apariÈ›ie a simptomelor pe termen lung în urma infecÈ›iei cu virusul SARS-CoV-2, constată un studiu recent publicat pe serverul medRxiv, care a analizat legătura dintre COVID-19 pe termen lung È™i statutul vaccinării.
Pentru studiul actual, persoanele care s-au prezentat la spitalele participante pentru efectuarea unei testări PCR în perioada martie 2020-iunie 2021, au fost rugate să completeze un chestionar online. Din cele peste 30.000 de persoane invitate să completeze chestionarul, doar puÈ›in peste 2.300 au răspuns pozitiv invitaÈ›iei. Dintre aceÈ™tia, 951 au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, aceÈ™tia fiind È™i indivizii care au fost incluÈ™i în studiu.

InformaÈ›iile de interes pentru cercetătorii au inclus datele demografice iniÈ›iale, detaliile despre episodul de infecÈ›ie acută, numărul de doze de vaccin (È™i când a fost administrat) È™i informaÈ›ii despre simptomele pe care le prezentau în prezent. Unele dintre simptomele comune au fost oboseala, durerile de cap, slăbiciunea la nivelul braÈ›elor membrelor inferioare, durerile musculare persistente etc. În continuare, a fost utilizată o tehnică de regresie binomială pentru a contrasta indivizii vaccinaÈ›i È™i nevaccinaÈ›i cu privire la simptomele auto-raportate în urma infecÈ›iei acute.

Conform concluziilor, vaccinarea completă, cu minimum două doze de vaccin, a dus la o scădere semnificativă a raportării celor mai frecvente simptome post-COVID-19 È™i la o creÈ™tere a recuperării complete, în rândul pacienÈ›ilor incluÈ™i în studiu. Rezultatele au fost mai proeminente la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani complet vaccinate È™i nu au fost observate în rândul persoanelor care au primit o singură doză de vaccin.

Loturile vaccinate È™i nevaccinate au fost similare în ceea ce priveÈ™te caracteristicile sociodemografice, cu excepÈ›ia vârstei. Unele afecÈ›iuni cronice, care ar fi putut fi prezente în rândul persoanelor în vârstă din grupul vaccinat, nu au fost luate în considerare în cadrul studiului. Cu toate acestea, oamenii de È™tiință susÈ›in că rezultatele ar deveni È™i mai puternice dacă diferenÈ›ele în ceea ce priveÈ™te afecÈ›iunile asociate ar fi luate în considerare, deoarece ele erau mai răspândite în grupul mai în vârstă, complet vaccinat.

sursa: News Medical
foto: Ralf Liebhold/Shutterstock

Data actualizare: 13-01-2022 | creare: 13-01-2022 | Vizite: 330
Bibliografie
Association of vaccination status with Long COVID symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20220110/Association-of-vaccination-status-with-Long-COVID-symptoms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienÈ›i internaÈ›i cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieÈ›ii ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Femeile, mai predispuse riscului de a prezenta simptome ale noului SARS-CoV-2 pe termen lung
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum