O tehnică de editare epigenetică ar putea contribui la schimbarea paradigmei de tratament în oncologie

©

Autor:

O tehnică de editare epigenetică ar putea contribui la schimbarea paradigmei de tratament în oncologie

Prin utilizarea unei noi tehnologii de editare epigenetică, cercetătorii de la Universitatea McGill au reușit să exploreze modalități de tratare a bolilor asociate cu dereglarea metilării ADN-ului, precum diabetul de tipul 1, artrita reumatoidă sau cancerul.
Toate celulele din corpul unui individ poartă același cod genetic. Citirea și scrierea acestui cod sau „pornirea” și „dezactivarea” anumitor gene este cea care conferă celulelor identitatea lor. Adăugarea reversibilă la ADN a unei substanțe chimice minuscule, numite grupare metil, la locația exactă a genei specifice, reprezintă una dintre modalitățile prin care o celulă dezactivează anumite gene.

Oamenii de știință știu că genele în care se regăsesc cantități mai mari de grupări metil tind să fie „dezactivate” și că genele cu mai puțină metilare tind să fie „activate”. Însă, deoarece până în prezent nu a fost posibilă manipularea nivelurilor de metilare a ADN-ului la anumite gene, rămân multe întrebări despre cum contribuie metilarea la funcția celulară normală și cum dereglarea funcției de metilare contribuie la boală.

Într-un studiu recent, publicat în Nature Communications, cercetătorii descriu o modalitate de eliminare a unor cazuri specifice de metilare a ADN-ului la anumite gene din celulele crescute în cultură și provenite de la șoareci și oamenii, folosind tehnologia de editare a genomului CRISPR/Cas9. Ei arată că această activitate de „demetilare” a ADN-ului poate fi direcționată oriunde în ADN, fără editarea codului genetic și fără activitate în afara țintei în locații nedorite din ADN.

Cercetătorii descriu, de asemenea, abordările necesare pentru a produce îndepărtarea completă a semnelor de metil ADN, în speranța că oamenii de știință din întreaga lume pot folosi această nouă tehnică pentru a începe să descopere cazuri acționabile în care genele care ar trebui să fie activate au fost oprite prin metilarea ADN-ului, cum ar fi cum ar fi, de exemplu, gena insulinei în diabet, și să folosească tehnica pentru a stabili noi paradigme pentru tratamentul bolii.

sursa: Science Daily

foto: McGill


Data actualizare: 11-11-2021 | creare: 11-11-2021 | Vizite: 244
Bibliografie
How to turn specific genes on and off, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211109120326.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația dintre o dietă care mimează postul negru și vitamina C poate fi eficientă împotriva anumitor tipuri de cancer
  • Medicamentul care ar putea creşte speranța de viață a pacienților cu cancer
  • Eficiența itraconazolului în tratamentul cancerelor este dependentă de doză
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum