O variație genetică rară a fibronectinei protejează împotriva apolipoproteinei E4, corelată cu boala Alzheimer

©

Autor:

O variație genetică rară a fibronectinei protejează împotriva apolipoproteinei E4, corelată cu boala Alzheimer
Cercetătorii de la Universitatea Columbia au identificat o variantă genetică care reduce semnificativ riscul dezvoltării bolii Alzheimer, oferind protecție împotriva acesteia printr-un mecanism neașteptat: facilitarea eliminării formelor toxice de amiloid din creier prin bariera hematoencefalică. Această descoperire subliniază un rol crucial al vaselor de sânge ale creierului în progresia bolii Alzheimer și deschide noi direcții pentru dezvoltarea terapeutică, punând bazele pentru agenți antiinflamatori mai eficienți și cu efecte secundare reduse.
Varianta protectoare, găsită într-un gen care produce fibronectina - o componentă al barierei hematoencefalice - pare să prevină acumularea excesivă de fibronectină, care la rândul său ar putea împiedica eliminarea depozitelor de amiloid din creier. Studiul a confirmat această ipoteză folosind un model de boală Alzheimer la peștele zebră, arătând că reducerea fibronectinei a îmbunătățit eliminarea amiloidului și a ameliorat alte daune cauzate de boală.

Descoperirea a fost făcută în urma secvențierii genomului persoanelor care, deși purtau varianta APOE e4 - asociată cu un risc crescut de Alzheimer - nu au dezvoltat simptomele bolii, sugerând că acești indivizi rezilienți pot oferi indicii prețioase despre factorii genetici și nongenetici care oferă protecție. Rezultatele obținute de echipa Columbia au fost ulterior confirmate de un alt grup de cercetători, consolidând încrederea în aceste constatări.

Analiza combinată a datelor de la peste 11.000 de participanți a arătat că varianta de fibronectină reduce cu 71% șansele de a dezvolta Alzheimer în purtătorii de APOE e4 și amână debutul bolii cu aproximativ patru ani pentru cei care în cele din urmă dezvoltă boala. Se estimează că între 1% și 3% dintre purtătorii de APOE e4 din Statele Unite, adică aproximativ 200.000 până la 620.000 de persoane, ar putea avea și această mutație protectoare.

Această descoperire are un potențial terapeutic larg, sugerând că reducerea fibronectinei excesive ar putea oferi protecție împotriva Alzheimer indiferent de varianta APOE a unei persoane. Acest progres reprezintă un pas înainte semnificativ în lupta împotriva acestei boli debilitante, deschizând calea către dezvoltarea de noi medicamente care să mimeze efectul protector al variantei genetice descoperite.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-04-2024 | creare: 11-04-2024 | Vizite: 168
Bibliografie
Newly discovered genetic variant reduces the odds of developing Alzheimer's disease, link: https://www.news-medical.net/news/20240410/Newly-discovered-genetic-variant-reduces-the-odds-of-developing-Alzheimers-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Șapte obiceiuri sănătoase sunt corelate cu un risc mai mic de demenţă la persoanele cu risc genetic
  • Persoanele cu nivele sanguine mari de DHA au cu 49% mai puține șanse de a dezvolta boala Alzheimer
  • Un studiu confirmă legătura dintre bolile intestinale și riscul de boală Alzheimer
  •