Oamenii de stiinta au descoperit hormonul generozitatii

Data publicării: 08-11-2007

V-ati intrebat vreodata ce ii face pe oameni sa doneze bani pentru o cauza buna sau sa ajute financiar o persoana aflata in nevoie?
    Ei bine, cercetatori de la Universitatea Claremont din SUA spun ca raspunsul ar putea fi oferit de oxitocina – un hormon cu rol activ in recunoasterea sociala si relatiile interumane.  
    Neurochimistul Paul Zak si colegii sai au examinat mai multe persoane impartite in doua echipe: una care a primit doze de oxitocina si alta careia i-a fost administrat un placebo.
    Apoi, subiectii experimentului au trebuit sa ia o decizie rapida si definitiva privind impartirea unei sume de bani cu un strain, care putea accepta sau respinge felul in care a fost facuta distribuirea.
    S-a constatat ca participantii carora le-a fost administrata oxitocina au oferit cu 80% mai multi bani decat cei din grupul placebo.
    Potrivit cercetatorilor, citati de agentia de presa ANI, descoperirea indica faptul ca oamenii sunt de la natura altruisti insa sunt mai generosi atunci cand simt empatie fata de un seaman.
    In studiile sale precedente, Paul Zak a descoperit o legatura stransa intre oxitocina si incredere, reiesind ca aceasta substanta determina schimbari majore in chimia creierului.
08-11-2007, Vizualizari 531
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.