Oamenii de știință identifică molecule de ARN în creier care sfidează trecerea timpului

©

Autor:

Oamenii de știință identifică molecule de ARN în creier care sfidează trecerea timpului
Un studiu publicat în revista Science evidențiază un aspect crucial al îmbătrânirii creierului ce ar putea oferi noi perspective asupra bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer. Cercetători de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg (FAU), în colaborare cu oameni de știință din Germania, Austria și SUA, au descoperit că anumite molecule de ARN din celulele nervoase ale creierului pot dura toată viața, fără a fi reînnoite. Această descoperire contrastează cu înțelegerea comună că moleculele de ARN sunt de obicei efemere și se reconstruiesc constant pentru a se adapta la condițiile de mediu.
Echipa, condusă de Prof. Dr. Tomohisa Toda, a identificat că anumite tipuri de ARN, denumite ARN cu durată lungă de viață (LL-RNA), există pe durata întregii vieți a neuronilor și sunt surprinzător de stabile comparativ cu majoritatea moleculelor de ARN. Aceste LL-RNA sunt situate în principal în nucleul celulelor, strâns legate de cromatină, complexul de ADN și proteine care formează cromozomii, indicând un rol cheie în reglarea cromatinei. Prin reducerea concentrației de LL-RNA în experimente in-vitro cu modele de celule stem neurale adulte, echipa a observat o deteriorare semnificativă a integrității cromatinei.

Aceste descoperiri subliniază importanța LL-RNA în reglarea pe termen lung a stabilității genomului și conservarea celulelor nervoase pe parcursul vieții. Cercetările viitoare vor căuta să aprofundeze mecanismele biofizice care stau la baza conservării pe termen lung a LL-RNA, funcția lor biologică în reglarea cromatinei și impactul îmbătrânirii asupra acestor procese. Această direcție de cercetare promite să dezvăluie mai multe despre procesul complex de îmbătrânire al creierului și să deschidă noi căi terapeutice pentru tratamentul bolilor degenerative.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-04-2024 | creare: 08-04-2024 | Vizite: 160
Bibliografie
Neuroscientists identify age-defying RNAs in the brain, link: https://www.news-medical.net/news/20240405/Neuroscientists-identify-age-defying-RNAs-in-the-brain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost identificate genele asociate deteriorării creierului odată cu vârsta
  • Microbii pot inversa îmbătrânirea creierului
  • Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit
  •