Oamenii de știință identifică senzorul care stă la baza pruritului (mâncărimii)

©

Autor:

Oamenii de știință identifică senzorul care stă la baza pruritului (mâncărimii)
Un nou studiu al cercetătorilor de la Scripps Research Institute propune un nou senzor ce declanșează mâncărimea de natură mecanică, aspect caracteristic eczemei și psoriazis-ului. Descoperirea, publicată în revista Nature, oferă posibilitatea înțelegerii complexității mecanismelor prin care se manifestă mâncărimea și evidențiază inhibitorii PIEZO1 drept opțiuni terapeutice promițătoare.
Ardem Patapoutian, doctor și profesor la departamentul de neuroștiințe din cadrul institutului, afirmă că anterior s-a dezvoltat marcat subiectul mecanismelor fiziologice ce la bază și mâncărimi de natură mică, ce se manifestă în general prin intermediul histaminei, cercetările axate pe declanșarea mâncărimi de natură mecanică nu au fost suficient de elaborate. Autorul, câștigător al premiului Nobel, a descoperit în anul precedent influențe definitorii ale proteinei PIEZO1 și ale omologului său, PIEZO2, evidențiind faptul că, atunci când acestea sunt active, canale ionice de la nivel tegumentar se deschid, astfel apărând anumite reacții patologice în aval ce determină în final apariția senzației de mâncărime.

În cadrul studiului curent, oamenii de știință au descoperit că PIEZO1 este o proteină funcțională sensibilă la presiune, reprezentând totodată și un canal ionic ce face legătura dintre două tipuri de neuroni senzoriali a căror implicare în mecanismele mâncărimii chimice au fost deja demonstrate. În plus, cercei a relevat și faptul că șoarecii care prezintă proteină în formă hiperactivă înregistrează o sensibilitate mai mare la mâncărimea de natură mecanică. În schimb, animalele care nu prezintă PIEZO1 la nivelul neuronilor senzoriali reacționează mai greu la stimularea tegumentară cu filamente electrice prin care, în mod normal, ar fi declanșată mâncărimea.

Rezultatele analizei au indicat și o influență a compușilor care blochează PIEZO1 asupra comportamentului de combatere a mâncărimii la șoarecii la care se simulează eczema umană. Rose Hill, co-autor al lucrării, afirmă că acest compus, inhibitorul proteinelor PIEZO, prezintă un efect marcat asupra mecanismelor de apariție a mâncărimii, cu toate că nu prezintă specificitate împotriva canalelor ionice. În consecință, oamenii de știință plănuiesc să studieze în continuare ansamblul fiziologic reprezentat de proteine și mâncărimea de natură mecanică, astfel încât să descopere compușii Ce prezintă specificitate asupra factorilor declanșatori ai acesteia, care să poată fi folosiți drept opțiuni terapeutice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-07-2022 | creare: 04-07-2022 | Vizite: 318
Bibliografie
Scientists identify sensor underlying mechanical itch, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220622141857.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum