Oamenii de știință spun că săpunurile antibacteriene sunt ineficiente și dăunătoare

©

Autor:

Oamenii de știință spun că săpunurile antibacteriene sunt ineficiente și dăunătoare
Conform unei declarații consensuale numite The Florence Statement on Triclosan and Triclocarban semnate de peste 200 de oameni de știință și profesioniști din domeniul medical, nu există nicio dovadă științifică și clinică privind eficiența compușilor chimici antibacterieni din săpunurile care promit că distrug 99% dintre germeni. Acestea nu doar că nu acționează de fapt spre prevenirea bolilor, ba mai mult, pot fi chiar dăunătoare pentru sănătate și mediul înconjurător.

Rezultatele au fost prezentate pentru prima dată la Simpozionul Internațional DIOXIM din 2016, unde a fost prezentată analiza studiilor privind eficiența și siguranța unor substanțe chimice antibacteriene specifice, triclosan și triclocarban, utilizate de decenii. Documentul subliniază că sunt dovezi insuficiente că aceste substanțe sunt sigure pentru uz și sunt eficiente în primul rând pentru îndepărtarea germenilor, mai eficiente decât apa și săpunul normal.

FDA a interzis adăugarea triclosanului și triclocarbanului, precum și a altor 17 ingrediente antibacteriene, în produse ca săpunurile, dar asta nu înseamnă că nu se găsesc încă în astfel de produse sau în pasta de dinți, vopseluri, produse de curățare etc.

Pe lângă faptul că cercetările le prezintă ca fiind ineficiente, se pare că expunerea la aceste substanțe crește predispoziția la alergii alimentare și astm, afectează funcțiile reproducătoare și dezvoltarea. Aceste substanțe afectează și mediul înconjurător, afectează animalele și ecosistemele în egală măsură. De asemenea, se pare că pot crește rezisteța bacteriilor la antibiotice.

The Florence Statement prevede și o serie de reguli: triclosanul, triclocarbanul și alți agenți antibacterieni trebuie evitați și sunt necesare cercetări amănunțite pentru analiza efectelor asupra sănătății și asupra mediului.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 22-06-2017 | creare: 22-06-2017 | Vizite: 1040
Bibliografie
Scientists say antimicrobial soaps are harmful and dont work, link: https://newatlas.com/antimicrobial-chemicals-florence-statement/50135/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Oamenii de știință au dezvoltat un nou medicament împotriva gonoreei
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum