Omega-3 și Omega-6 - o relație mai complexă decât se credea între acizii grași și inflamație

©

Autor:

Omega-3 și Omega-6 - o relație mai complexă decât se credea între acizii grași și inflamație

Omega-3, acizii grași populari cunoscuți pentru efectele lor antiinflamatorii, par să crească anumite markeri ai inflamației în organism, sugerează un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Queensland și Universitatea din Bristol.

Contextul studiului

Dr. Daisy Crick de la Institutul de Biosciență Moleculară al Universității din Queensland a investigat rolul acizilor grași omega-3 și omega-6 în corpul uman în cadrul studiilor sale de doctorat la Unitatea Integrată de Epidemiologie a Medical Research Council (MRC) de la Universitatea din Bristol. Dr. Crick subliniază că rezultatele acestui studiu pun sub semnul întrebării viziunile comun acceptate asupra acestor acizi grași.

"De obicei, considerăm omega-3 ca fiind antiinflamator și omega-6 ca fiind proinflamator, însă relația dintre acești acizi grași polinesaturați este mult mai complexă," spune Dr. Crick. "Surprinzător, am descoperit că grăsimile omega-3 ar putea crește anumite markeri ai inflamației din corp."

Despre studiul realizat

Cercetarea a fost realizată utilizând datele din studiul longitudinal Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), care a colectat informații de-a lungul a 30 de ani, de la naștere până la vârsta adultă. Cercetătorii au măsurat inflamația folosind biomarkeri din sânge și au constatat că nivele mai mari de grăsimi omega-3 – care se găsesc în mod natural în peștele gras și sunt frecvent utilizate în suplimente pentru beneficiile lor antiinflamatorii – erau asociate cu nivele mai mari de inflamație.

Mai mult, un raport mai mare între omega-6 și omega-3 a fost, de asemenea, constant asociat cu creșterea nivelelor de biomarkeri inflamatori găsiți în corp. Cu alte cuvinte, prea mult omega-6 în raport cu omega-3 poate spori inflamația.

Confirmați prin utilizarea altor seturi de date

Dr. Crick a spus că rezultatele au fost confirmate utilizând un alt set de date mare, UK Biobank, care include informații de la aproape 500.000 de persoane. Echipa de cercetători a aplicat și o tehnică numită randomizare Mendeliană, un instrument științific care folosește genetica pentru a înțelege relațiile cauză-efect, imitând astfel un studiu controlat randomizat. Rezultatele au fost aceleași: omega-3 și omega-6 sunt asociate cu creșterea nivelelor anumitor biomarkeri inflamatori.

Relația complexă dintre grăsimile dietetice și inflamație

Dr. Crick subliniază că: "Credința că acizii grași omega-3 reduc inflamația și previn riscurile bolilor neinfecțioase a dus la adoptarea unor diete populare, precum dieta mediteraneană, și la utilizarea suplimentelor." Totuși, rezultatele studiului sugerează că legătura dintre omega-3 și inflamație nu este întotdeauna corectă.

"Relația dintre acizii grași din dietă și inflamație este mai complexă decât se credea anterior. Poate ar fi mai util să ne concentrăm pe echilibrul (sau raportul) dintre omega-6 și omega-3 în dietă," adaugă Dr. Crick.

Comentarii suplimentare de la cercetători

Dr. Hannah Jones, autor senior al studiului și cercetător la Unitatea Integrată de Epidemiologie a MRC de la Universitatea din Bristol, menționează că aceste descoperiri nu resping alte posibile efecte benefice ale acestor acizi grași în dietă. "Deși descoperirile noastre arată că grăsimile omega-3 sunt asociate cu creșterea unora dintre biomarkerii inflamației, nu excludem alte efecte potențial benefice ale acestora în dietă," explică Dr. Jones. "Inflamația este un fenomen complex și sunt necesare cercetări suplimentare cu alți biomarkeri pentru a trage concluzii ferme despre efectele acizilor grași omega-3 în alimentație."

Concluzii

Studiul sugerează că relația dintre acizii grași omega-3 și inflamație este mult mai complexă decât s-a crezut anterior. Deși omega-3 este adesea considerat antiinflamator, acest studiu a arătat că nu este întotdeauna cazul și că un raport disproporționat de omega-6 față de omega-3 poate contribui la inflamație. În acest context, echilibrul dintre acești acizi grași poate fi un factor mult mai important decât simpla creștere a consumului de omega-3.


Data actualizare: 26-06-2025 | creare: 26-06-2025 | Vizite: 151
Bibliografie
The University of Queensland
https://www.uq.edu.au/

Image by jcomp on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum