Omiterea intervenției chirurgicale la unele paciente cu cancer mamar în stadiu incipient: Dovezi promițătoare dintr-un studiu de fază II

©

Autor:

Omiterea intervenției chirurgicale la unele paciente cu cancer mamar în stadiu incipient: Dovezi promițătoare dintr-un studiu de fază II
Un studiu de fază II realizat de cercetătorii de la The University of Texas MD Anderson Cancer Center și publicat în JAMA Oncology, oferă dovezi importante că intervenția chirurgicală ar putea fi evitată în anumite cazuri de cancer mamar în stadiu incipient. Rezultatele pe termen lung arată că, la pacientele care au avut un răspuns patologic complet (pCR) după chimioterapie neoadjuvantă și radioterapie standard, fără a suferi intervenție chirurgicală, nu s-au înregistrat recurențe locale după cinci ani de urmărire.
La nivel global, peste 2,3 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, iar chirurgia a reprezentat timp de peste un secol standardul terapeutic în cazurile de boală invazivă nemetastatică. Totuși, dezvoltarea agenților chimioterapici mai eficienți a crescut semnificativ rata de răspuns complet patologic (până la 60% în anumite subtipuri de cancer), ceea ce deschide perspectiva unor tratamente mai puțin invazive. În acest context, apare nevoia de a reconsidera rolul chirurgiei în tratamentul cancerului mamar, în special la pacientele cu răspuns complet la terapiile sistemice.

Despre studiu

Acest studiu multicentric, prospectiv, de fază II, a fost realizat în 7 centre medicale din Statele Unite între martie 2017 și noiembrie 2021. Au fost incluse 50 de femei de peste 40 de ani diagnosticate cu cancer mamar triplu negativ sau HER2-pozitiv, în stadiile cT1-2N0-1M0.

Criterii și metodologie:
  • După tratamentul neoadjuvant sistemic standard (chimioterapie), leziunile reziduale au fost evaluate prin imagistică, fiind acceptate doar cele sub 2 cm.
  • Ulterior, toate pacientele au fost supuse unei biopsii percutane asistate prin vacuum (VACB) ghidate imagistic, folosindu-se un ac de calibru 9G și recoltând minimum 12 fragmente din patul tumoral.
  • Dacă nu a fost identificată nicio celulă tumorală viabilă (pCR), pacientele nu au fost supuse intervenției chirurgicale și au continuat cu radioterapie mamară totală cu boost.
  • Pentru cele 8 paciente care prezentau inițial boală ganglionară, dar au avut pCR mamar la biopsia VAB, s-a realizat disecție axilară țintită.
  • Pacientele care au avut boală reziduală la VAB au continuat cu tratamentul standard chirurgical (chirurgie mamară și/sau axilară).
  • Monitorizarea a fost efectuată la fiecare 6 luni prin examene fizice și mamografii.

Rezultate

  • Vârsta mediană a participantelor a fost de 62 ani (interval intercuartil: 55-77).
  • Dintre cele 50 de paciente, 29 (58%) aveau cancer HER2-pozitiv, iar 21 (42%) cancer triplu negativ.
  • La 31 dintre acestea (62%; IC 95%: 47,2%-75,3%), biopsia VAB a arătat un răspuns patologic complet la nivel mamar.
  • Cele 8 paciente cu metastaze ganglionare documentate inițial și răspuns complet mamar au avut de asemenea pCR la nivel axilar în urma disecției axilare țintite.
  • După o perioadă mediană de urmărire de 55,4 luni (interval intercuartil: 44,0-63,5), nu s-a înregistrat nicio recurență a tumorii în sânul afectat.
  • Ratele de supraviețuire globală și supraviețuire fără boală au fost de 100% în rândul pacientelor care nu au suferit intervenție chirurgicală.
  • Nu au fost raportate evenimente adverse severe legate de biopsie sau decese asociate tratamentului.

Concluzii și implicații

Rezultatele acestui studiu sugerează că omiterea chirurgiei mamare poate fi o opțiune viabilă pentru un subset de paciente cu cancer mamar invaziv, selectate riguros pe baza răspunsului complet patologic demonstrat prin biopsie asistată vacuum.

Deși numărul de paciente este încă relativ redus, iar durata de urmărire limitată, datele sunt promițătoare și indică fezabilitatea unei abordări terapeutice mai puțin invazive, cu impact pozitiv asupra calității vieții femeilor și păstrarea integrității corporale.

În prezent, studiul este extins la 100 de paciente și se desfășoară în paralel și în Coreea de Sud. Sunt necesare în continuare studii clinice randomizate, de dimensiuni mai mari, pentru a confirma aceste rezultate și a stabili clar dacă omiterea chirurgiei ar putea deveni un nou standard de îngrijire în tratamentul cancerului mamar în stadiu incipient.

Data actualizare: 28-04-2025 | creare: 28-04-2025 | Vizite: 78
Bibliografie
Kuerer, H. M., et al. (2025). Selective Elimination of Breast Surgery for Invasive Breast Cancer. JAMA Oncology. doi.org/10.1001/jamaoncol.2025.0207.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  •