OMS recomanda fidelizarea donatorilor de sange

Data publicării: 13-06-2008

Sambata, 14 iunie, comunitatea internationala sarbatoreste Ziua Donatorilor de Sange, anul acesta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) hotarand ca tema acestei zile sa fie fidelizarea donatorilor - "Giving blood regularly".
Nevoia de sange pentru transfuzii in spitale creste de la an la an, odata cu nivelul de complexitate al procedurilor medicale si chirurgicale moderne, cea mai mare nevoie de transfuzii de sange inregistrandu-se la Spitalul Fundeni si Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, lista fiind completata de Spitalele Universitare din Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Targu-Mures,Timisoara si Constanta.
O persoana poate dona sange, in conditii de deplina siguranta, o data la 72 de zile. In Romania, sub 2% din populatie doneaza sange, in timp ce la nivelul Uniunii Europene, acest procent este de aproximativ 5%. Desi numarul unitatilor de sange donate a crescut usor in 2007 fata de 2006, doar 66% din totalul cererilor lansate de spitalele din Romania anul trecut au putut fi acoperite.
Atragerea si fidelizarea donatorilor de sange din randul tinerilor sunt obiectivele programului national de donare de sange "O sansa pentru viata", lansat la inceputul lunii mai de Asociatia REACT si Vodafone Romania.
Programul se desfasoara in mai multe etape pe parcursul acestui an, in 13 centre universitare din tara: Bucuresti, Arad, Bacau, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Petrosani, Timisoara, Targu Jiu, Targu-Mures, Resita, si Sibiu. Prima sesiune de recoltare sangvina s-a desfasurat in perioada 12-16 mai 2008, in toate centrele participante in program si a adus 3015 donatori si 1356 de litri de sange Institutului National de Hematologie.
Ziua de 14 iunie a fost aleasa de OMS drept Ziua Donatorilor de Sange pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner (nascut acum 140 de ani, pe 14 iunie), laureat al Premiului Nobel pentru medicina in 1930 pentru descoperirea grupelor de sange AB-0. Datorita lui transfuziile de sange au devenit astazi proceduri de rutina medicala.
Alaturi de bacteriologul roman Constantin Levaditi, austriacul a descoperit in laborator microorganismul resposabil pentru boala numita poliomielita punand astfel bazele realizarii vaccinului antipoliomielitic.
13-06-2008, Vizualizari 515
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.