Omul a devenit biped acum 21 de milioane de ani in urma unei... mutatii genetice

Data publicării: 10-10-2007

Originile uneia dintre trasaturile care caracterizeaza fiinta umana, mersul biped, s-ar putea regasi in urma cu 21 de milioane de ani, cu 15 milioane mai mult fata de cat se credea pana acum, arata rezultatele unui studiu exhaustiv asupra coloanei vertebrale a peste 200 de fosile de mamifere care au trait pe parcursul a 250 de milioane de ani, informeaza miercuri El Mundo, consultat de Rompres.
    Americanul Aaron G. Filler, de la Muzeul de Zoologie Comparata de la Harvard si de la Centrul Medical Cedars Sinai, a descoperit ca o maimuta preistorica, Morotopithecus bishopi, descoperita in Uganda in anii 60, a fost intaia primata care si-a ”indreptat” coloana pentru a putea merge drept, ca urmare a unei mutatii genetice. Filler numeste ”hominiformi” acesti bipezi si ii considera predecesori comuni ai cimpanzeilor si ai oamenilor.
    Pentru a ajunge la aceasta concluzie, publicata de revista PLoS ONE, autorul a profitat de progresele inregistrate in domeniul geneticii homeotice si spune ca a descoperit o mutatie in genele embrionilor prin intermediul carora se produc transformari la nivelul vertebrelor. Una dintre aceste mutatii a permis trecerea la pozitia bipeda la omul preistoric. ”Ceea ce s-a intamplat la nivel embrionar este pur si simplu impresionant”, a declarat Aaron Filler, expert in biologia coloanei vertebrale. In studiul sau, Filler explica faptul ca acest defect de nastere a fost cel care a schimbat dispunerea vertebrelor.
    "Cred ca originea mersului biped a aparut intr-o singura generatie in urma unei mutatii genetice in Miocen”, a declarat Filler pentru El Mundo. "Acceptam ca Australopithecus este uman, desi creierul sau este precum cel al unei maimute si spunem ca noi, oamenii, ne-am separat de cimpanzei acum sase milioane de ani, insa daca un stramos comun a fost biped, atunci aceasta fiinta ar trebui numita fiinta umana, nu maimuta. La fel, mai multe specii moderne de maimuta ar trebui calificate drept fiinte umane", insista Filler.
    Insa teoria mutatiei, sustinuta de Filler, este controversata si multi paleontologi nu sunt deloc convinsi. Printre ei, José María Bermúdez de Castro, director al Centrului National pentru Investigarea Evolutiei Umane. "Daca acea maimuta de acum 21 de milioane de ani ar fi fost un stramos al omului, atunci cimpanzeii ar fi si ei bipezi", explica paleontologul.
    Specialistul spaniol spune totusi ca mersul biped ar fi putut aparea mai devreme decat se calculeaza in prezent. "Este posibil sa fi aparut si apoi sa fi disparut brusc, deoarece in acel moment, din cauza reliefului si a climei, mersul in doua picioare nu oferea avantaje. Totusi, acum sase milioane de ani mersul in doua picioare chiar ca era avantajos, pentru ca erau mai putine paduri", explica Bermúdez de Castro. In fapt, succesul mersului biped ca mod de locomotie se atribuie extinderii savanei.
Sursa: Rompres, 10-10-2007, Vizualizari 1898
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.