Operația de scădere în greutate: efecte favorabile asupra sănătății generale, la pacienții cu diabet

©

Autor:

Operația de scădere în greutate: efecte favorabile asupra sănătății generale, la pacienții cu diabet
Pierderea semnificativă în greutate pe cale chirurgicală determină îmbunătățirea sănătății generale la pacienții cu diabet zaharat de tip II, indică un studiu condus de cercetătorii de la Cleveland Clinic. Rezultatele pe termen lung ale studiului au arătat că beneficiile chirurgiei metabolice persistă în timp.
Derulat pe parcursul a cinci ani, studiul arată că pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și metabolică pentru a trata diabetul de tip II necontrolat au raportat o sănătate fizică mai bună, mai multă energie, mai puține dureri corporale și efecte mai puțin negative ale diabetului în viața lor de zi cu zi. Modificările pe termen lung ale măsurilor psihosociale și emoționale ale calității vieții nu au fost semnificativ diferite între grupurile de pacienți supuși intervenției chirurgicale și a celor aflați pe tratament medical împotriva diabetului.

„Bolile cronice, precum obezitatea severă și diabetul, pot afecta negativ calitatea vieții”, a declarat autorul studiului, Ali Aminian, director al Institutului Bariatric și Metabolic al Cleveland Clinic. „Este important să se studieze efectele diferitelor tratamente asupra bunăstării pacienților în viața lor de zi cu zi. ”

Studiul a implicat inițial 150 de participanți, care au fost împărțiți în trei grupuri: cincizeci de pacienți au primit doar terapie medicală intensivă, inclusiv consiliere și medicamente; cincizeci de pacienți au fost supuși unei intervenții chirurgicale de bypass gastric Roux-en-Y și au primit terapie medicală, în timp ce restul de cincizeci de pacienți au fost supuși gastrectomiei și au primit terapie medicală. Eficacitatea a fost măsurată în funcție de procentul de pacienți care au atins un nivel considerat normal al glicemiei calculată la fiecare trei luni. Rezultatele inițiale ale studiului au arătat că chirurgia metabolică este superioară terapiei medicale numai pentru obținerea pierderii în greutate și a controlului diabetului, bazându-se mai puțin pe medicamentele antidiabetice.

„Pacienții cu diabet de durata au tendința de a avea o calitate a vieții slabă, mai ales atunci când dezvoltă complicații microvasculare, cum ar fi afecțiunile oculare și renale”, a declarat Sangeeta Kashyap, co-investigator implicat în studiu și endocrinolog la Institutul de Endocrinologie și Metabolism din cadrul Cleveland Clinic. „Pierderea semnificativă în greutate în urma unei intervenții chirurgicale metabolice determină îmbunătățirea în general a indicilor de sănătate și calitatea vieții pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2”, a spus dr. Kashyap.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-07-2021 | creare: 30-07-2021 | Vizite: 461
Bibliografie
Patients report long-term favorable effects of weight loss surgery in their daily lives, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210727171635.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Operația de micșorare a stomacului scade toleranța la alcool
  • Scăderea în greutate înainte de intervenția bariatrică amplifică reducerea ponderală post-operatorie
  • Comportamentul alimentar la adolescenți post-chirurgie bariatrică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum