Operaţie de timectomie pentru "Miastenia gravis", în premieră în sistemul medico-militar

Data publicării: 10-02-2018

Medici ai Spitalului Universitar de Urgentă Militar Central "Dr. Carol Davila" au efectuat, la sfârşitul acestei săptămâni, o intervenţie chirurgicală de ablaţie a timusului (glandă situată în partea anterioară înaltă a toracelului, deasupra inimii) prin abord transcervical, la o pacientă diagnosticată cu "Miastenia gravis", informează un comunicat al unităţii medicale transmis vineri AGERPRES.

"Echipa medicală a optat pentru acest tip de procedură chirurgicală dat fiind faptul că beneficiarul corecţiei chirurgicale a fost o pacientă în vârstă de 23 de ani, iar o incizie clasică ar fi putut conduce la o traumă psihologică majoră postoperator, prin formarea unei cicatrici inestetice. Avantajele acestui abord ţin de minimalitatea intervenţiei (...), de lipsa necesităţii drenajului pleural, dacă pleura nu a fost deschisă intraoperator, (...), dar şi de tipul intubaţiei (nu este necesară intubaţia selectivă, cu ventilarea unui singur plămân - condiţie obligatorie în efectuarea timectomiei toracoscopic)", precizează sursa citată.

Intervenţia, o premieră pentru sistemul medico-militar, a fost realizată de maior medic dr. Adrian Mihail Iordache - medic coordonator, căpitan medic dr. Daniel Pantile, medici specialişti chirurgie toracică, şi dr. Diana Băbean, medic rezident în aceeaşi specialitate, partea de anestezie şi terapie intensivă fiind asigurată de colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar ATI, şi dr. Ligia Iulia Torsin, medic rezident.

Evoluţia postoperatorie a presupus, în acest caz, o recuperare rapidă, pacienta putând fi externată a treia zi postoperator, fără a necesita antibioterapie cu spectru larg, transfuzie de sânge sau alte produse de acest tip, toate acestea conducând la o reinserţie socială rapidă a acesteia în viaţa socială, se precizează în comunicat.

Unitatea medicală mai arată că pacienta s-a adresat specialiştilor pentru o simptomatologie specifică Miasteniei gravis, boală autoimună în care sunt atacaţi receptorii de la nivelul musculaturii, care se exprimă clinic prin oboseală anormală a muşchilor voluntari; semne oculare; lipsa expresiei faciale; disfagie cu recurgitare nazală a lichidelor; căderea mandibulei; slăbirea muşchilor gâtului şi spatelui; dificultate la ridicarea repetată a obiectelor şi la mers.

În Secţia Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", "procedura chirurgicală este practicată de mai mulţi ani, dar în varianta cu abord trans-sternal sau toracoscopic stâng".

Miastenia gravis face parte din grupul bolilor autoimune şi, deşi nu este o boală frecventă, având prevalenţa între 2 şi 20 de cazuri la 100.000, ea reprezintă totuşi o preocupare pentru medici şi cercetători prin segmentul de vârstă afectat - adesea femei tinere cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani.

Calea transcervicală pentru efectuarea timectomiei a fost iniţial încurajată, deoarece ratele morbidităţii şi mortalităţii sunt mult mai mici faţă de acordul clasic, trans-sternal. Ulterior această cale de abord, transcervicală, a pierdut din susţinere deoarece, utilizând acest abord, mai mulţi autori din literatura de specialitate au raportat resturi timice ce au necesitat reintervenţii. De asemenea, îmbunătăţirea managementului perioperator al pacienţilor la care timectomia s-a realizat printr-un abord trans-sternal a dus la renunţarea în multe centre la utilizarea abordului transcervical.

În ultimii 30 de ani, abordul transcervical a început să câştige din nou teren, odată cu apariţia tehnicilor minim invazive videoasistate. În 1988 J. D. Cooper imaginează un dispozitiv cu ajutorul căruia sternul este ridicat suficient pentru a permite chirurgului, printr-o incizie cervicală joasă să efectueze timectomia prin abord transcervical videoasistat.
Sursa: Agerpres, 10-02-2018, Vizualizari 234
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.