Oprirea aspirinei la o lună după stentarea coronariană reduce semnificativ complicațiile hemoragice la pacienții cu atac de cord

©

Autor:

Oprirea aspirinei la o lună după stentarea coronariană reduce semnificativ complicațiile hemoragice la pacienții cu atac de cord
Un nou studiu, prezentat în cadrul sesiunilor științifice ale Colegiului American de Cardiologie și publicat în The Lancet, sugerează că retragerea aspirinei la o lună după intervenția coronariană percutanată (ICP) la pacienții cu risc înalt de atac de cord și menținerea tratamentului doar cu ticagrelor poate îmbunătăți rezultatele și reduce semnificativ riscul de sângerări majore.
Aceste descoperiri provin din studiul ULTIMATE-DAPT, fiind primul de acest fel care testează pacienții cu sindroame coronariene acute (SCA) recente sau iminente, comparând efectele administrării ticagrelor cu un placebo față de combinarea ticagrelor cu aspirina după intervenția coronariană percutanată.

Rezultatele studiului indică o reducere cu peste 50% a sângerărilor majore și minore fără a crește evenimentele ischemice adverse, ceea ce sugerează că aspirina nu oferă beneficii suplimentare și chiar poate fi dăunătoare în acest context. Dr. Gregg W. Stone, co-președinte al studiului și director de afaceri academice pentru Mount Sinai Health System, propune revizuirea liniilor directoare actuale pentru a limita terapia antiplachetară duală la o lună după o intervenție coronariană percutanată reușită, tratând pacienții cu risc înalt doar cu un inhibitor puternic de plachete, cum ar fi ticagrelor.

Analiza a inclus 3.400 de pacienți de la 58 de centre din patru țări, randomizați după o lună de la intervenția coronariană percutanată pentru a continua fie cu ticagrelor și un placebo, fie cu ticagrelor și aspirină. Rezultatele au arătat că evenimentele de sângerare au fost considerabil reduse în grupul ticagrelor-placebo, fără diferențe statistice semnificative în ratele evenimentelor cardiace și cerebrovasculare majore între cele două grupuri.

Aceste constatări subliniază posibilitatea unei îngrijiri mai sigure și mai eficiente pentru pacienții cu sindroame coronariene acute după intervenția coronariană percutanată, redefinind standardele de îngrijire pentru a reduce complicațiile și a îmbunătăți rezultatele pe termen lung.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-04-2024 | creare: 17-04-2024 | Vizite: 120
Bibliografie
Stopping aspirin one month after coronary stenting procedures significantly reduces bleeding complications in heart attack patients, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240408130810.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea față de starea de sănătate crește riscul de boli cardiovasculare
  • Infarct miocardic sau stop cardio-respirator?
  • Tratamentul timpuriu al durerii în piept poate salva vieți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum