Opt din zece gravide din Norvegia prezintă deficienţă de iod (studiu)

Data publicării: 13-03-2018

Opt din zece femei gravide din Norvegia au un nivel scăzut de iod în organism, fapt ce poate contribui la aducerea pe lume a unor copii care pot prezenta mai târziu în viaţă dificultăţi la citit şi la scris, conform unui studiu prezentat luni de cotidianul Aftenposten, citat de Xinhua.

Majoritatea persoanelor nu deţin suficiente cunoştinţe despre acest mineral şi despre importanţa sa în corp, se subliniază în rezultatele cercetării.

''S-a presupus că aportul este unul optim, însă rezultatele studiului nostru indică faptul că nivelul de iod în rândul gravidelor şi al femeilor care alăptează este unul insuficient'', a declarat Sigrun Henjum, om de ştiinţă în cadrul Oslo Metropolitan University (OsloMet), care a condus cercetarea desfăşurată în 2016.

''Este îngrijorător, trebuie să se acorde mai multă atenţie iodului'', a adăugat ea.

Studiul a fost realizat pe 175 de femei care alăptau la sân şi pe 800 de gravide din Oslo şi Akershus şi a demonstrat că laptele a trei din patru proaspete mămici nu conţine suficient de mult iod.

Iodul este necesar pentru producţia naturală de hormoni tiroidieni, cu rol important în dezvoltarea creierului la fetuşi şi sugari.

Atunci când nivelul de iod din corp este unul corespunzător, creierul se dezvoltă în mod optim, a subliniat Henjum.

''Mai multe studii internaţionale din ultimii zece ani au demonstrat că femeile cu un nivel scăzut de iod în timpul sarcinii au un risc mai mare de a naşte copii care obţin rezultate mai slabe la citire şi scriere'', a adăugat ea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un aport zilnic de cel puţin 250 mg de iod, atât pentru femeile care alăptează la sân cât şi pentru gravide. Norvegia nu urmează însă aceste linii directoare, ci recomandă un aport zilnic situat între 175 şi 220 mg de iod pentru gravide şi respectiv pentru femeile care alăptează la sân.

''În Norvegia, oamenii consumă în mod tradiţional o cantitate mare de peşte şi beau mult lapte. Acestea reprezintă principalele surse de iod din alimentaţie. Însă, acum constatăm o reducere a consumului de lapte, lactate şi peşte alb şi am descoperit că femeile gravide şi cele care alăptează la sân nu reuşesc să obţină suficient (iod) din alimente'', a explicat Henjum.

Henjum lucrează în prezent, în cadrul Comitetului ştiinţific norvegian pentru siguranţa alimentară, la evaluarea riscului de nivel crescut de iod în sare. Analiza urmează să fie încheiată în iunie 2019, precizează sursa citată.

Potrivit raportului, la fel ca în cazul multor altor vitamine şi minerale, atât deficienţa cât şi excesul de iod pot prezenta riscuri pentru sănătate, aşadar este nevoie de o dozare atentă în cazul unui consum mai mare de produse care conţin cantităţi importante din acest mineral, precum cele pe bază de alge marine.
Sursa: Agerpres, 13-03-2018, Vizualizari 185
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.