Orezul brun este sănătos datorită conținutului de cicloartenil ferulat cu efect antioxidant

©

Autor:

Orezul brun este sănătos datorită conținutului de cicloartenil ferulat cu efect antioxidant
Un studiu de la Școala de cercetare în domeniul mediului și al vieții din Universitatea Okayama, cercetători din Japonia au identificat cicloartenil ferulat (CAF) ca fiind compusul principal "citoprotectiv" (de protecție celulară) în orezul brun. CAF este un compus unic datorită structurii sale hibride. După cum spune profesorul Nakamura, "CAF este un compus hibrid al polifenolului și fitosterolului și se așteaptă să fie o substanță bioactivă puternică cu diverse proprietăți farmacologice, precum efectul antioxidant și efectul de scădere a grăsimii din sânge."

În acest studiu, cercetătorii au furnizat dovezi ale proprietăților antioxidant ale CAF-ului prin demonstrarea că acesta poate proteja celulele de stresul cauzat de peroxidul de hidrogen. Deși peroxidul de hidrogen este un produs secundar al proceselor metabolice ale unei celule, cantități anormale ale acestui compus pot fi toxice pentru celule și pot cauza daune ireversibile.
Tratamentul celulelor cu cicloartenil ferulat a crescut rezistența lor la stresul toxic indus de peroxidul de hidrogen. În plus, CAF a oferit o protecție mai mare față de stresul indus de peroxidul de hidrogen comparativ cu alfa-tocoferolul și gamma-tocoferolul, alți doi compuși antioxidanți importanți care au fost anterior speculați că ar fi contribuit la capacitatea antioxidantă a orezului brun.

Potrivit estimărilor studiului, cantitatea de cicloartenil ferulat din boabele întregi de orez brun este de cinci ori mai mare decât cea a altor compuși antioxidant găsiți în orezul brun. În plus, CAF crește concentrația hemoxigenazei-1(HO-1), o enzimă care facilitează producția de antioxidant.
"Am demonstrat aici că CAF a crescut semnificativ nivelul mRNA al HO-1, enzimă cu greutate moleculară mică care produce antioxidant, la concentrații similare celor necesare efectelor citoprotectoare în rezistența la daune oxidative", explică profesorul Nakamura.

Cercetătorii au explorat ulterior acest mecanism de acțiune prin experimente în care blocarea activității HO-1 prin utilizarea inhibitorilor a redus semnificativ efectul antioxidant al CAF-ului. Abundența ridicată și mecanismul unic de acțiune sunt dovezi că cicloartenil ferulat este antioxidantul major în orezul brun.

Prin acest studiu, cercetătorii au descoperit nu numai secretul beneficiilor pentru sănătate ale orezului brun, ci au identificat și componenta care este responsabilă în mare măsură pentru aceste beneficii. Acest lucru va permite utilizarea CAF-ului în dezvoltarea unor suplimente și produse alimentare mai bune axate pe sănătatea consumatorului.

Data actualizare: 23-01-2023 | creare: 23-01-2023 | Vizite: 223
Bibliografie
Cycloartenyl Ferulate Is the Predominant Compound in Brown Rice Conferring Cytoprotective Potential against Oxidative Stress-Induced Cytotoxicity.
International Journal of Molecular Sciences, 2023; 24 (1)
https://www.mdpi.com/1422-0067/24/1/822
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cojile, semințele sau fibrele de dovleac posedă proprietăți antioxidante și antimicrobiene
  • Antioxidanți eficienți în ameliorarea oboselii și prevenirea demenței, găsiți în cantități crescute în diferite tipuri de carne
  • Suplimentele cu antioxidanți pot îmbunătăți fertilitatea masculină: o revizuire a cercetărilor recente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum