Originea durerii fundamental diferită la bărbați față de femei

©

Autor:

Originea durerii fundamental diferită la bărbați față de femei
Un studiu realizat recent pe cobai susține ipoteza că durerea debutează în mod diferit pentru femei și bărbați. S-a descoperit că acest lucru se petrece la nivel celular, și anume la nivelul receptorilor pentru dopamină care, manipulați într-un anumit mod, sunt capabili să reducă durerea la cobaii masculi, dar nu au niciun efect asupra femelelor.

Rezultatele, publicate în Journal of Neuroscience, arată că pentru aceeași intensitate a durerii, mecanismele care o produc sunt separate la bărbați față de femei.

Experimentul care stă la baza studiului se axează pe receptorii D5 pentru dopamină. Acesta a constat în eliminarea receptorului D5 de la cobaii masculi și femele, cu ajutorul ingineriei genetice. Astfel, s-a observat reducerea semnificativă a răspunsului la durere, dar numai la masculi, ceea ce susține ideea realizării unui analgezic, antagonist receptorilor D5, doar pentru bărbați.

Motivul pentru care aceste diferențe au trecut neobservate a fost următorul: cele mai multe studii cu privire la durerea cronică se făceau doar pe cobai masculi datorită faptului că aceștia nu trec prin ciclul menstrual, prin urmare, neavând fluctuații hormonale, sunt mai simplu de studiat.

Conceperea unor noi tratamente împotriva durerii

Cu toate că dezvoltarea rapidă a studiilor ce evidențiază diferențele profunde dintre femei și bărbați ar putea conduce la un nou model pentru medicația analgezică, cercetătorii spun că este puțin probabilă încercarea de a inventa medicamente specifice unui anumit sex.

Din cauza faptului că majoritatea pacienților care suferă de durere cronică sunt femei, descoperirea legată de receptorii D5 ca țintă pentru ameliorarea durerii nu este foarte satisfăcătoare pentru oamenii de știință. Însă aceștia spun că importanța rezultatelor constă în evidențierea dimorfismului sexual, schimbarea percepției asupra ameliorării durerii și observarea diferenței dintre mecanismul apariției durerii cronice la femei și bărbați.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-03-2018 | creare: 14-03-2018 | Vizite: 858
Bibliografie
Pain`s origins may be significantly different in males and females, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180306115735.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia durerii prin realitatea virtuală
  • Ținutul de mână poate reduce senzația de durere din corp
  • Tratament nou pentru durerea neuropată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum