ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

PSIHOTERAPIA IN GRUP

Psihoterapia în grup, este o formă de psihoterapie în care 12-14 persoane se întâlnesc de două ori pe săptămâna, pe parcursul unui an, sub îndrumarea unui psiholog cu pregătire în terapia în grup, pentru a discuta despre anumite aspecte subsumate tematicii grupului, aspecte care reprezintă interes pentru persoanele prezente și care vin să optimizeze viață de zi cu zi a participanților.

Terapia în grup oferă un cadru neutru de lucru în care fiecare persoană să poată lucra cu sine însăși în sensul de surprindere ad-hoc a reacțiilor, stărilor, trăirilor generate prin și în interacțiunea cu ceilalți membri ai grupului.

Un grup terapeutic este, înainte de toate, un grup social, în care mai mulți indivizi interacționează respectând o serie de norme. Spre deosebire însă de alte grupuri sociale de care poate aparține cineva (de exemplu, grupul colegilor de muncă), grupul terapeutic are niște reguli clare, stabilite de la început, menite a facilita interacțiunea onestă. Cea mai importantă dintre aceste reguli este oferirea de feedback , adică oferirea unei păreri oneste despre afirmațiile sau comportamentul celuilalt, ceea ce în alte grupuri se întâmplă arareori.

Grupul terapeutic este că un mic laborator fotografic în care modul defectuos de a te raporta la ceilalți se developeaza în față propriilor ochi. Când devii conștient de felul în care îi tratezi pe ceilalți, de modul în care te raportezi la ei sau de modul în care te folosești de ei, atunci înțelegi de unde provin multe din necazurile prezente în relațiile cu aceștia și, în consecință, poți schimbă ceva.

"Dacă vrei să ajuți un om, lasă-l să te ajute" a spus cândva un celebru prizonier american iar în spațiul nostru cultural auzim adesea spunându-se "dăruind, vei dobândi".

Cei care întră în terapia de grup se simt adesea demoralizați și simt că nu au nimic valoros de dăruit celorlalți. Atunci când descoperă că pot fi totuși de ajutor, se simt revigorați și stimă lor de sine crește. Oamenii se pot ajută unii pe alțîi ascultându-se, oferind confort și sfaturi, încurajându-se reciproc, împărtășind cu ceilalți experiențele lor similare sau prin simplă lor prezența lipsită de criticism și prejudecăți.

Oamenii aleg să participe la o terapie de grup pentru că speră că viață lor să se îmbunătățească. Ei vin cu un dram de speranța iar terapia în grup îi ajută să țînă în viață această flacăra și, mai mult, să o facă să crească. Cum? În primul rând, pentru că au făcut ceva pentru ei înșiși: și-au luat inima în dinți și s-au înscris într-un grup terapeutic. Nu poți să faci ceva pentru ține fără că speranța de mai bine să nu prindă aripi. În al doilea rând, într-un grup terapeutic, compus în general din oameni aflați în situații similare, există indivizi care deja fac față unei situații mai bine decât ceilalți, iar exemplul lor este dătător de speranța pentru aceștia din urmă. "Dacă alțîi au reușit, poate voi reuși și eu" răsună în mintea celor care învață să spere.

Va puteți înscrie la terapia în grup solicitând o programare pentru o evaluare psihologică inițială. În urmă acestei evaluări, unul dintre specialiștii psihologi ai Centrului de Pshoterapie și Dezvoltare Personală, The Orlov vă recomandă înscrierea dumneavoastră într-unul din grupurile existente potrivit nevoilor și intereselor personale.

 
Programare